Kultura & zabava

Žene.ba na prvoj samostalnoj izložbi mlade i talentovane umjetnice Melihe Trako

Autor: Žene.ba
Žene.ba na prvoj samostalnoj izložbi mlade i talentovane umjetnice Melihe Trako

Izložbeni prostor Yunus Emre centra u Sarajevu, ugostio je mladu  i talentovanu umjetnicu Melihu Trako kojoj je ovo prva samostalna izložba pod nazivom „Inner journey“.

Njeno „Unutrašnje putovanje“ je obilježeno tragalačkim impulsom, koji se eksperimentisao kroz različite slikarske tehnike i likovne kombinacije. Svako slikarsko djelo nosi pečat autorske osobnosti, te autorskog osjećaja likovnosti i likovne interpretacije - kazala je Amra Patković.

Diplomirala je 2010 godine u klasi Prof: Radoslava Tadića sa temom „ Ruke kroz historiju umjetnosti“, te magistrirala 2014 godine. Motiv ruku, taj egzistencijalni i figuralni simbol koji sublimira složenost ljudskog života zauzima posebno mjesto u historiji umjetnosti.

Prva samostalna izložba pod nazivom „Inner journey“ ili „unutrašnje putovanje“ gdje sam se predstavila publici sa 30-tak radova rađenih različitim slikarskim tehnikama i likovnim kombinacijama. Ona predstavlja moje putovanje odnosno istraživanje, ali ujedno i odgovara a pitanje : šta zaokupljuje moju pažnju kao umjetnika?

Radovi su nastali u posljednje tri godine. Posjetioci će imati priliku vidjeti ekspresivne mrtve prirode, pejzaže i portrete rađene gestualnim potezima kista.

Odakle tolika stvaralačka energija, gdje crpiš inspiraciju?

" Ja istražujem predmete koji su obično zanemareni ili isključeni iz tradicionalnog koncepta ljepote. To su obično predmeti koje svi mi imamo u svojim domovima, ali im ne pridajemo veliku pažnju. Postoji nešto interesantno u slikanju nečeg tako običnog poput šoljice za čaj ili voća, stvari na koje ljudi ne obraćaju pažnju."

Istražujem oblike, boje, obrasce koje volim. Zatim spajam stvari , koje možda ne idu zajedno sa drugim stvarima, poput tikvi i porculanskih šoljica. Ja gledam na linije , oblike, kolorit.

Na izložbi smo primjetili jako puno portreta, sa fokusom na oči, ruke..

"Oduvijek sam voljela slikati starije ljude. Jer je moj interes bio koža koja stari, njena tekstura, ta svaka bora, dlaka...jer sve one govore priču o životu te osobe. Za mene, posebno oči , govore snažnu priču o nekome. Ruke , poput očiju, mogu ti reći mnogo ako znaš kako da ih promatraš. Sva ta emocionalnost koja čeka da se „uhvati“. Ja pokušavam da uhvatim esenciju onih koje slikam. Fascinirana sam sa rukama i očima, posebno kad ih crtam na većem formatu. To je moj nekonvencionalni pristup portretu. Ponekad umjesto slikanja ili crtanja čitavog lica – portreta ili figure, ja se fokusiram na detalje, poput očiju ili ruku, i onda to postaje personalno. Kroz ovu metodu ja pokušavam da vidim ono što ostali ne uspjevaju."

Kako ste ranije spomenuli, master studij ste završili 2014 godine?

Da. Nakon što sam diplomirala, nastavljam sa školovanjem i upisujem ,2010 godine master studij na matičnom fakultetu, Akademiji likovnih umjetnosti, Sarajevo. Teza mog master rada je, ujedno i nastavak diplomskog, „Tijelo u pokretu“, gdje ukazujem na likovnu aktualizaciju tijela kao artističkog i likovnog motiva. Magistrirala sam u  januaru 2014. godine.

Tokom posljednjih godina otkrila sam djela velikog umjetnika Richard-a Schmid i počela sam emulirati njegov stil u svojim radovima. Kasnije sam stvorila svoj potpis ( stil) slikajući mrtvu prirodu, pejzaže, koristeći bogatu, čistu boju da bih stvorila slike nevjerovatnog sjaja. ( čistoće)

2012 godine sa svojim kolegicama sa akademije osniva grupu Četiri mušketira. U godinama koje slijede uspješno su održale pet izložbi; Prva u Sarajevu, ASA art galerija 2012, Dom kulture „Edhem Mulabdić“, Maglaj 2012, Restoran Lovac, Sarajevo , 2013-2014, Art galerija Kuća sevdaha, Sarajevo, 2014,  Dom kulture „Edhem Mulabdić“, Maglaj 2017.

Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama ali i festivalima u Bosni i Hercegovini. Već drugu godinu zaredom vodi radionicu „kaligrafije i ebru slikarstva“ u centru kulture i mladih Općine Centar.

"Posjetitelji koji nemaju nikakvog znanja o umjetnosti i koji se po prvi put upoznaju sa mojim radom na ovoj izložbi mogu dobiti poruku o tome ko sam ja kao osoba. Ako pogledamo portrete , to su uglavnom starije osobe (moja nana, gospođe koje sam upoznala u Centru za zdravo starenje, moja porodica) oni govore da mi je porodica na prvom mjestu. Ona je temelj svega. Slike sa prikazom mrtve prirode na kojima preovladavaju stvari iz mog doma ( šoljice za čaj, predmeti od porculana,...) govore da sam vezana za svoj dom , a pejzaži – da sam veliki zaljubljenik u prirodu."- kazala je za Žene.ba Meliha Trako.

Žene.ba