Prepoznajete li obrasce?

5 znakova da ste u toksičnoj vezi- sa samom sobom

Autor: Žene.ba
5 znakova da ste u toksičnoj vezi- sa samom sobom
Foto: Ilustracija

Izuzetno je važno da je odnos s vlastitim bićem uravnotežen i zdrav, budući da je to ključan aspekt međuljudskih odnosa. Ipak, kao i u svakom partnerstvu ili prijateljstvu, unutrašnji odnos prema sebi može postati toksičan kada se pojave negativni obrasci i ponašanja.

Iako možda imate jasnu predodžbu o svom identitetu i ciljevima u životu, ponekad nije lako prepoznati da naše samopouzdanje ili navike nisu uvijek konstruktivne. Identifikovanje toksičnih obrazaca u odnosu sa samim sobom može biti izazovno, ali od ključne je važnosti za očuvanje samopoštovanja i kvalitetnih odnosa s drugima. U toksičnom odnosu sa samim sobom, možda ćete osjećati sklonost preuzimanju krivnje ili lošem osjećaju zbog načina na koji se percipirate ili postupate. Prema stručnjacima, postoji pet znakova koji ukazuju na to da ste u toksičnoj vezi sa samim sobom, no važno je znati da postoje načini za izlazak iz tog stanja.

Vaš unutrašnji dijalog ili vaša percepcija drugih često je obilježena izuzetnom kritičnošću

Kada se suočimo s manjim pogreškama na poslu ili izgovorimo nešto neugodno u društvenom okruženju, često prvo primjećujemo naše vještine suočavanja s takvim situacijama. No, stručnjaci ističu da način na koji reagujemo u tim trenucima može otkriti mnogo o našem unutrašnjem odnosu prema sebi. Zdrave strategije suočavanja obično uključuju sposobnost da se nasmijemo na vlastite greške i nastavimo dalje. No, ako smo previše samokritični, to može ukazivati na toksičan odnos sami sa sobom. Kada nismo u stanju oprostiti si za nesavršenosti ili pogreške, često zapadnemo u negativan vrtlog. Važno je preuzeti odgovornost za svoje postupke kada napravimo grešku, ali istovremeno paziti da ne potonemo u pretjeranu negativnost i toksičnost.

Ponekad tražimo opravdanja za nezdrave navike koje praktikujemo

Sve je očiglednije da je briga o svom emocionalnom i fizičkom zdravlju ključna za kvalitetan život. No, kada se uhvatimo u toksičnom odnosu sa samima sobom, lako je upasti u obrasce i navike koje nam više štete nego koriste. Toksičan odnos sa samom sobom često je obilježen dubokom neizmirenom mržnjom prema sebi, umjesto osjećajem vlastite vrijednosti i prihvaćenosti. Ovo stanje može potaknuti razvoj nezdravih ponašanja poput zloupotrebe supstanci, poremećaja u prehrani ili samoozljeđivanja. Također, sklonost samosabotaži i izbor prijatelja ili romantičnih partnera koji njeguju vlastite toksične obrasce mogu biti uobičajene manifestacije ovog problema. Kada se nađete u takvom odnosu sa samima sobom, možda ćete opravdavati štetna ili samouništavajuća ponašanja zbog nedostatka osjećaja vlastite vrijednosti i zasluge za sreću ili zdravlje.

Previše žrtvujete sebe

Svi smo svjesni koliko je važno brinuti se o sebi i uključiti tu praksu u našu svakodnevnu rutinu. To može uključivati različite aktivnosti poput redovnog vježbanja, održavanja čistoće doma ili jednostavno uživanja u opuštajućoj kupki ili maski za lice. Međutim, ako se nađete u toksičnom odnosu sa samom sobom, možda ćete primijetiti da sklonost preusmjeravanju pažnje na druge aspekte postaje dominantna. Konstantno žrtvovanje vlastitih potreba radi potreba drugih, što može rezultirati iritacijom, ogorčenjem i fizičkom iscrpljenošću, može biti znak toksičnog odnosa prema sebi. Ako neprekidno nastojite udovoljiti drugima, zanemarujući pritom vlastito mentalno zdravlje, to može dovesti do oslabljenja stabilnosti i dobrobiti u vašem životu. Kao što kaže stara poslovica: "Ne možete točiti iz prazne čaše". 

Imate nisko samopouzdanje

Jeste li ikada bili uhvaćeni u obrascu samokritike ili stekli uvjerenje da niste dovoljno dobri ili vrijedni ljubavi? Ako se osjećate nesigurno, bezvrijedno ili čak nedostojno ljubavi, to može ukazivati na nisko samopoštovanje i samopouzdanje, što su česti znakovi toksičnog odnosa sa samom sobom. Ako se redovno kritikujete u mislima ili osjećate kao da ne zaslužujete ljubaznost ili razumijevanje, posebno od sebe, to može značiti da ste možda postali neosviješteno toksičan partner samima sebi.

Tražite potvrdu okoline 

Kada primate kompliment od stranca ili čujete ohrabrujuće riječi od voljene osobe, to može biti osvježavajuće iskustvo, jer se osjećate vidljivima i cijenjenima. Napredak u karijeri ili dobivanje nagrade također može podići vaše samopouzdanje. No, ako primijetite da češće tražite ovu vrstu potvrde od drugih nego inače, vrijedi razmotriti razloge iza toga. Imati sposobnost da sami sebi pružite potvrdu i ohrabrenje predstavlja zdrav mehanizam suočavanja koji može znatno poboljšati vaše samopouzdanje i promicati pozitivniji odnos prema sebi.