Lifestyle

Čaj za nesanicu

Autor: Žene.ba

Uzrok nesanice može biti psihički (npr. briga, planiranje sutrašnjeg dana, stres) ili fizički (prejeli smo se, odspavali smo 2 sata popodne pa sad ne možemo…). Puno češće nesanicu uzrokuju psihički problemi. Zato, da bismo osigurali miran san moramo se psihički ustabiliti (čitaj: opustiti). U tome nam može pomoći prirodni, biljni čaj.

Ovi čajevi opuštaju i pomažu kod nesanice:

-kamilica
-lavanda
-čaj od zobi
-ružmarin
-komorač
-melisa

Kako piti čaj prije spavanja?
Važna napomena je da ne smijete piti neposredno prije spavanja nego sat do pola sata prije. Također, nemojte piti više od 2 dcL čaja. Ova napomena vrijedi i za sve druge tekućine a razlog je jasan- da ne morate usred noći na WC.

Potrebno je izbjegavati navečer piti čajeve koji daju energiju poput čaja od đumbira, mente ili bilo kojeg ‘refresh’ čaja. Crni, zeleni čaj i bilo koji drugi s kofeinom ne dolaze u obzir.

Kako kupiti dobar čaj?
Predlažemo da kupujete čaj u rinfuzi, a ne u vrećicama. Prvo, u rinfuzi je obično kvalitetniji i manje obrađen, a drugo, jeftiniji je. Ako kupujete čaj u vrećici pročitajte sastav jer na policama trgovina postoji i ‘čaj od naranče’ u kojem uopće nema naranče.

Ostale metode protiv nesanice
Kako biste upotpunili opuštajući dojam, zapalite si mirisnu svijeću (gledanje u plamen svijeće uspavljuje), pustite laganu muziku…

Mnogi su prijavili da im pri uspavljivanju pomaže čitanje dosadne knjige.

Žene.ba