Lifestyle

Deset stvari koje čine mjesečnicu puno gorom

Autor: Žene.ba
Deset stvari koje čine mjesečnicu puno gorom

Čak i najsnažnije žene nemoćne su kada nastupe "oni dani u mjesecu".

Promjene raspoloženja, probadajuća bol, depresija, tjeskoba, plakanje, bijes... Sa svim tim suočavaju se brojne žene iz mjeseca u mjesec, a pri tome još moraju obavljati i svoje svakodnevne obaveze, kao da se ništa ne događa. No kalifornijska ginekologinja i autorica, dr. Sherry A. Ross, u svom vodiču za žensko zdravlje tvrdi da ti simptomi mogu biti puno blaži, ako izbjegnete ove tipične pogreške koje mnoge žene rade tijekom menstruacije:

Zaboravljate popiti pilulu

Ako pijete kontracepcijske pilule, vjerojatno vam se bar jednom dogodilo da ste je zaboravili popiti, pa ste tu jednu preskočili. A upravo to je jedan od razloga zbog kojih se uoči i tijekom mjesečnice javljaju neugodni grčevi u trbuhu. Pilule mijenjaju razinu hormona u tijelu, a ako jednu propustite, poremetit ćete svoj ciklus, a razina estrogena u vašem tijelu će "poludjeti". Stoga bi bilo najbolje da, ako već ne možete zapamtiti, navijete alarm na mobitelu koji će se oglasiti svaki put kada trebate popiti pilulu.

Pijete alkohol

Žao nam je što vam ovo moramo priopćiti, ali ona boca vina koju ste podijelile s prijateljicom dok ste imale mjesečnicu, vjerojatno je glavni razlog zbog kojeg su vas sutradan uhvatili jaki grčevi u trbuhu. Zbog alkohola tijelo gubi magnezij koji inače pomaže olakšati grčeve. Pa ako već morate popiti koju čašicu, onda nakon toga popijte i jednu šumeću tabletu s magnezijem.

Ne spavate dovoljno

Nijedna djevojka ne želi imati neredovitu i nepravilnu mjesečnicu, a nedostatak sna vodi upravo k tome. Jedno istraživanje provedeno na medicinskim sestrama koje rade noćne smjene i ne spavaju dovoljno, pokazalo je da manjak sna može čak i produžiti trajanje mjesečnice, što zvuči kao svačija najgora noćna mora.

Pijete puno kafe

Kafopije, moramo vas razočarati, jer izgleda da vaša ljubav prema toplom napitku čini PMS puno gorim. Osim što uzrokuje dehidraciju i remeti san, kofein također može izazvati tjeskobu, napetost i živčanost, pa bi bilo najbolje da se uoči i tijekom mjesečnice, prebacite na kavu bez kofeina.

Pretjerujete s mliječnim proizvodima

Koliko god to okrutno zvučalo, za vrijeme mjesečnice trebale biste zaboraviti na sladoled. Hrana u kojoj mnogi traže utjehu u "onim danima u mjesecu" zapravo je najgori mogući izbor. Baš kao i ostatak njegove mliječne obitelji. Mlijeko, sir, jogurt, čokolada i drugi mliječni proizvodi potiču povećanu proizvodnju prostaglandina u tijelu, koji je i glavni uzrok menstrualnih grčeva.

Živite u teretani

Možda i najbolja ovisnost koja postoji je ona o vježbanju, no čak ni u tome ne valja biti neumjeren. Pretjerano vježbanje može poremetiti ravnotežu hormona u tijelu, što utječe i na menstrualni ciklus. Ne kažemo da biste trebali izbjegavati teretanu, ali pokušajte biti umjereni bar tjedan dana uoči mjesečnice i do njenog završetka.

Obožavate slatko

Iako većina žena za vrijeme mjesečnice utjehu pronalazi u slatkišima, velika vrećica gumenih bombona je posljednja stvar koju trebate. Hrana puna umjetnih sladila podiže razinu šećera u krvi koja, kada počne opadati, izaziva živčanost i stres.

Pod stresom ste

Već smo upozorili na nekoliko stvari koje trebate izbjegavati ako se ne želite dodatno živcirati za vrijeme menstruacije. Ipak, stres je kod većine neizbježan dio života pa ga nijedna hrana, odnosno njeno izbjegavanje neće umanjiti. No, tijekom mjesečnice biste trebale pronaći neki način na koji ćete taj stres otkloniti ili barem umanjiti jer hormon stresa, kortizol, može poremetiti menstrualni ciklus te čak potpuno spriječiti pojavu mjesečnice.

Letite

Ako često putujete zrakoplovom, onda vjerojatno baš zbog toga imate nepravilne te neredovite mjesečnice. Koliko god zvuči čudno, vožnja zrakoplovom za vrijeme ili uoči mjesečnice može potpuno poremetiti cijeli ciklus. Najbolje bi bilo da, ako možete, sve buduće letove planirate za vrijeme plodnih dana.

Koristite spiralu

Mnoge žene koriste ovu kontracepcijsku metodu i do 10 godina, jer im se ne da razmišljati o pilulama, a ne žele ni postati majke. A ako niste znali, spirala djeluje tako da ispušta bakar u mokraćnu cijev, što često uzrokuje i jače, duže i bolnije mjesečnice.

Index.hr