Mnoge prednosti

Dijetetičarka objašnjava: Ovo su tri znaka da vam nedostaje vlakana

Autor: Žene.ba
Dijetetičarka objašnjava: Ovo su tri znaka da vam nedostaje vlakana
Foto: Ilustracija

Mnogi su ljudi svjesni zdravstvenih dobrobiti vlakana, ali ipak ne jedu dovoljno. Vlakna nude mnoge prednosti, kao što su duži osjećaj sitosti, usporavanje probave, promicanje redovnosti probave i još mnogo toga.

Možda ćemo prepoznati da ne jedemo dovoljno vlakana kada imamo zatvor, osjećamo glad ubrzo nakon jela ili nam ponestaje energije.

Dakle, kad osjetimo neugodne simptome povezane s probavom, možda ćemo se zapitati trebamo li uzeti dodatak vlakana kako bismo poboljšali svoj unos vlakana. No, dijetetičarka Cheryl Mussatto za EatingWell izdvojila je još tri znaka koja ukazuju na to da bismo imali koristi od uzimanja dodataka.

1. Imate zatvor

Dok se učestalost pražnjenja crijeva razlikuje među pojedincima, tri ili manje pražnjenja crijeva svake sedmice smatraju se zatvorom. Mussatto kaže da dijetalna vlakna, bilo iz hrane ili dodataka, dodaju težinu i volumen stolici, omekšavaju je, olakšavaju probavu i poboljšavaju redovnost.

2. Imate vodenastu stolicu

Vodenasta stolica može biti znak da nam nedostaju vlakna. No, važno je imati na umu da, ako imamo infekciju, kao što je trovanje hranom, ili nismo sigurni zašto nam je stolica vodenasta, najbolje je prvo razgovarati sa svojim ljekarom prije nego što počnemo uzimati dodatak vlaknima, tvrdi dijetetičarka.

3. Vaši nivoi šećera u krvi variraju

Ako upravljanje nivoima šećera u krvi postane izazov uprkos promjenama u našoj prehrani, naš ljekar može predložiti dodavanje dodatka vlaknima. Vlakna usporavaju probavu i apsorpciju glukoze u krvotok te mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, napominje dijetetičarka.

Topiva vlakna mogu biti posebno dobra za bolju ravnotežu šećera u krvi. Neki primjeri topivih vlakana, koje možemo pronaći u dodacima prehrani, uključuju vlakna korijena cikorije, beta-glukane, pšenični dekstrin i inulin. Neka od ovih vlakana prirodno se nalaze u hrani kao što su zobene pahuljice, grah i orašasti plodovi. Još jedna prednost topivih vlakana je da također mogu pospješiti rast korisnih crijevnih bakterija za poboljšanje zdravlja crijeva.

Iako ovi znakovi mogu ukazivati na to da je vrijeme za uzimanje dodataka, trebamo pripaziti na nekoliko stvari prije nego što počnemo sa suplementacijom.

Početak uzimanja dodataka prehrani s vlaknima mogao bi izazvati nadutost i plinove, kaže Mussatto.

"Kad krećete sa suplementacijom, počnite polako - male doze od otprilike tri do pet grama način su da izbjegnete previše plinova. I ne zaboravite ostati hidrirani; puno tekućine svaki dan pomoći će da se stvari odvijaju glatko", zaključila je dijetetičarka.