Inovativan pristup

Funkcionalni fitnes: Pristup za sveobuhvatno fizičko zdravlje

Autor: Žene.ba
Funkcionalni fitnes: Pristup za sveobuhvatno fizičko zdravlje
Foto: Ilustracija

U svijetu wellness-a i self-care-a, gdje se konstantno pojavljuju novi trendovi i workout izazovi, funkcionalni fitnes se ističe kao inovativan, ali i temeljit pristup koji je praktičan i efikasan. Umjesto da se razočarate ako ste pokušali s raznim izazovima poput Madonninog squat challenge-a ili popularnog programa 75 Hard, a niste ih uspjeli ispuniti, predstavljamo vam funkcionalni fitnes kao učinkovitiju alternativu.

Funkcionalni fitnes se ističe po inkrementalnim poboljšanjima koja donosi, što ga čini vodećim u trendingu. Ovaj pristup možete posmatrati kao saveznika koji vas svakodnevno podržava i osigurava da izvodite sve pokrete pravilno.

Funkcionalni fitnes prvenstveno posmatramo kroz njegovu osnovu - oponašanje prirodnih pokreta koje svakodnevno koristimo poput hodanja, guranja, čučnjeva itd. Fokusiranje na pravilnost svakog pokreta donosi brojne primjetne i obilne koristi. Ne samo da se tijelo postaje snažnije i izdržljivije, već se također poboljšava njegova opća funkcionalnost, što donosi razne benefite.

View this post on Instagram

A post shared by Berna🦋 (@fit.bernaa)

Funkcionalni fitnes se ne ograničava na jedan set ili vrstu vježbi kao što su HIIT ili CrossFit. Dok se ovi programi fokusiraju na intenzitet i ekstremne napore, funkcionalni fitnes pokriva skoro sve vrste pokreta. To se postiže bez unaprijed određenih intervala za odmor ili zahtjeva u vidu broja ponavljanja.

Ovaj pristup nije usmjeren ni na kardio vježbe ni na vježbe snage. Umjesto toga, fokusira se na pokrete koji angažiraju cijele grupe mišića. Na taj način, dobivamo balansiran trening prilagođen individualnim potrebama svakog tijela. Funkcionalni fitnes prati vaše tijelo, njegove mogućnosti i potrebe, što ga čini izuzetno pristupačnim za početnike. Rezultati su praktični i lako uočljivi.

@fitbexie functional fitness. not just a clusterf*ck of random movements you see your favorite influencers posting 🤨 #functional #fitness #functionalworkout #functionalfitness #coach #fittok #fitnessmotivation ♬ Sweater Weather (Sped Up) - The Neighbourhood

Ovaj pristup se temelji na četiri stuba: mobilnosti, stabilnosti, pokretima i snazi. Svaki od ovih elemenata igra ključnu ulogu u stvaranju ravnoteže koja tijelu omogućava veću slobodu, lakoću i snagu pri izvođenju svakodnevnih aktivnosti. Kombinacija treninga snage sa vježbama koje oponašaju pokrete svakodnevnog života može pružiti još učinkovitiji režim treninga.

View this post on Instagram

A post shared by Jane (@dmitriewaevgeniya)

Funkcionalni trening uključuje različite vježbe poput čučnja, koji simulira pokret sjedenja na stolicu i često je neophodan dio programa funkcionalnog treninga. Može se raditi s ili bez opterećenja. Druga česta vježba je plank. Ova pozicija zahtijeva pokretljivost i ravnotežu, što je korisno za aktivnosti poput ustajanja sa poda. Također, plank uključuje mnoge mišićne skupine, što ga čini izvrsnim za izgradnju ukupne snage. Kroz ovakve vježbe naučit ćete kako učinkovito i pravilno koristiti svoje tijelo, smanjujući rizik od povreda.

Na kraju, funkcionalni fitnes znači ulagati u svoje tijelo svakodnevno, postepeno i u neprimjetnim dozama. Rezultat će biti dugoročno zdravlje i funkcionalnost.