Lifestyle

'Grickanje' između obroka nije uvijek loše

Autor: Žene.ba
'Grickanje' između obroka nije uvijek loše
Pistacije u zdjelici na stoliću za kafu, napola pojedena vrećica Bombay Mixa u ormariću, tuba Pringlesa uglavljena između jastuka i naslona za ruke.

Čak i prije nego što se jave prvi napadi gladi i miris kuhane večere dopre iz kuhinje, može biti teško držati ruke podalje od čipsa i kolačića i svih drugih grickalica po kući.

Grickanje se obično smatra nezdravim: u najboljem slučaju ometa režim tri obroka dnevno, u najgorem slučaju dovodi do prehrane s previše prerađene hrane i namirnica prepunih soli, masti, šećera, konzervansa i aditiva.

No, studija je pokazala da grickanje, što prema nekim procjenama čini petinu unosa kalorija u zapadnim zemljama, nije uvijek loše za vas, javlja Hina.

Grickanje zdrave hrane, čak i između obroka, kao što je to obično slučaj s grickalicama, nije nužno loša stvar.

To je utvrdilo istraživanje prehrambenih navika oko 1000 ljudi koje je proveo King’s College London i predstavljeno je na konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu.

Ono što je loše i dalje je – s odlutalim mislima u sebe trpati nezdravu hranu i ignorirati provjereno pravilo da ne jedete prije spavanja.

“Naše je istraživanje pokazalo da je kvaliteta grickalica važnija od količine ili učestalosti grickanja, stoga je odabir visokokvalitetnih grickalica u odnosu na visoko prerađene grickalice vjerojatno koristan”, rekla je Kate Bermingham, postdoktorandica na KCL-u.

A za one koji su skloni prepustiti se kasnonoćnoj želji da prekopaju hladnjak, poruka je “razmisli ponovo”, bez obzira na to koliko taj noćni zalogaj bio zdrav.

“Vrijeme je također važno, jer je kasno noćno grickanje loše za zdravlje”, upozorila je Bermingham.

Žene.ba