Lifestyle

Kako čaj od hibiskusa čuva zdravlje?

Autor: Žene.ba

Od većine popularnih biljnih čajeva razlikuje se prepoznatljivom crvenom bojom, kiselkastim okusom i velikom količinom vitamina C. Bogat je flavonoidima i njegova je uloga u oporavku organizma velika. Nameće se intenzivnom aromom i potiče budnost.

Čaj od hibiskusa i utjecaj na zdravlje

1. SNIŽAVA KRVNI TLAK
Znanstvenici su brojnim istraživanjima potvrdili da pogoduje zdravlju srca te snižavaju krvni tlak, i to samo nakon četiri tjedan ispijanja čaja. I ako nemate problema sa zdravljem, ovaj napitak će vas osvježiti, bio hladan ili topao.

2. POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE
Flavonoidi iz ovog čaja su dobri za mentalno zdravlje – ublažavanje simptoma depresije i poboljšavanje raspoloženja. Ako vas "napadne" loše raspoloženje jednostavno skuhajte čaj od hibiskusa i u kratkom roku ćete se osjećati puno bolje.

3. ČUVA VITKU LINIJU
Ovaj herbalni napitak podržava gubitak kilograma te je često sastojak preparata za tu namjenu. On će ubrzati metabolizam pomoći razgraditi ugljikohidrate i masnoće te će ublažiti osjećaj gladi.

4. JAČA IMUNITET
Jaki antioksidanti iz ovog čaja mogu poboljšati vaš imunitet i promovirati produkciju bijelih krvnih zrnaca koji su važni u obrani organizma od infekcija.

5. OLAKŠAVAJU MENSTRUALNE GRČEVE
Ovo je jedan od najboljih prirodnih pripravaka za olakšavanje ženskih tegoba.Osim grčeva on će umanjiti i nadutost.

6. PRIRODAN DIURETIK
Hibiskus ima diuretička svojstva koja pomažu kod izlučivanja viška tekućine iz organizma te ublažava zatvor.

Kako pripremiti čaj od hibiskusa?

Sastojci:

4 dcl vode
1 štapić cimeta
3 jušne žlice sušenog ili 4-5 žica svježeg cvijeta
1 žlica šećera
sok od jedne naranče
Priprema: Vrelu vodu prelijte preko hibiskusa i cimeta. Neka odstoji tako 20-ak minuta. Procijedite čaj te dodajte šećer i sok od naranče. Poslužite topao ili hladan napitak.

Večernji.hr