Lifestyle

Koja su najpoznatija sredstva za mršavljenje?

Autor: Žene.ba

Sredstva za mršavljenje su dobri pomagači ako se od njih ne očekuju rezultati preko noći ili revolucionarno mršavljenje bez imalo odricanja. Sve je više takvih proizvoda na našem tržištu, pa smo u velikoj nedoumici koji proizvod odabrati, a da je istodobno zdrav i djelotvoran

Pored sredstva kojima se ispunjava želudac i smanjuje osjećaj gladi, proizvoda za zamjenu obroka, koja uglavnom osiguravaju potrebne bjelančevine i ugljikohidrate uz malo ili nimalo masti, tu su još i razna sredstva koja povećavaju stvaranje i oslobađanje topline. Ona djeluju tako da podižu tjelesnu temperaturu, što prisiljava organizam da sagorijeva više energije nego što bi normalno potrošio za održanje niže tjelesne temperature.

Najpoznatiji pripadnik ove grupe je kofein. Dokazano je, primjerice, da uz termogeno djelovanje kofein stimulira oslobađanje masti iz masnih stanica i njihov ulazak u struju krvi te njihovo izgaranje.

Sve češće se u proizvodima za mršavljenje koristi i ekstrakt zelenog čaja, koji aktivira oksidaciju masti. Iako je svakome tko se odlučuje na dijetu, cilj izgubiti što više masnog tkiva, pazite da to ne bude više od dva kilograma mjesečno! Naime, jetra mjesečno može preraditi samo dva kilograma masti, čime se neće smanjiti vaš bazalni metabolizam, što bi moglo dovesti do porasta trajne opasnosti od dobivanja kilograma.

Kako bi brzo smršavili i postigli željenu figuru, ljudi često posežu za raznim dodacima prehrani za mršavljenje, tzv. 'fat burnerima'. Koliko god reklamirali učinkovitost takvih proizvoda, vrlo je bitno da uz njihovo konzumiranje obavezno radite intenzivne aerobne treninge jer u protivnom ‘fat burneri’ neće ili će zanemarivo utjecati na redukciju masnoća u tijelu.

Cosmopolitan.hr