Lifestyle

Najbolje namirnice za kvalitetniji san

Autor: Žene.ba
Najbolje namirnice za kvalitetniji san

Koliko puta vam se dogodilo da ste navečer nešto pojeli što je utjecalo na vaš san? Osjećali ste se naduto i borili ste se sa nesanicom?
Mnogi pogrešno misle da ne treba jesti navečer. To je krivo razmišljanje koje će svaki nutricionist opovrgnuti. Naime, stvar s večeranjem nije tako grozna i kompleksna kao što mnogi smatraju. Slobodno se može jesti i vrlo kasno navečer, samo je bitno da se jedu obroci čije namirnice sadrže melatonin koji je zaslužan za kontrolu ciklusa budnosti i spavanja, te kalcij i magnezij koji opuštaju mišiće i pripremaju ih na počinak.

Donosimo vam popis nekoliko zdravih i laganih namirnica koje će vam, u slučaju da ih jedete neposredno prije spavanja, osigurati miran i kvalitetan san.

MLIJEKO
Mlijeko sadrži aminokiselinu triptofan koja u tijelu oslobađa hormon sreće koji još nazivamo i serotonin. On je nužan za dobar san.

VIŠNJE
Višnje su koštuničavo voće koje je prepuno melatonina, a što je njegova razina veća, to se nama više spava. Ako imate problem s nesanicom, možete prije spavanja popiti i sok od višanja.

BANANE
Osim što poboljšavaju cjelokupnu funkciju kardiovaskularnog sustava i podižu raspoloženje, baš kao i  mlijeko sadrže triptofan koji oslobađa serotonin.

KELJ
Visoka koncentracija vitamina A, C i K svrstava kelj među najzdravije namirnice, a kalcij kojim obiluje omogućava bolji san jer na naš organizam djeluje sasvim opuštajuće.

ORAŠASTI PLODOVI
Od orašastih plodova, bademi su jedna od specijalnih namirnica koje imaju blagotvorni učinak na ljudski organizam. Štite nas od stresa i jačaju imunitet, sprječavaju pojavu bora i obiluju vitaminom E koji koži daje lijep i njegovan izgled. Bogati su i magnezijem koji utječe na bolji protok krvi i opušta mišiće.

MASLINE
Jedna od najstarijih kultura, čija su ljekovita svojstva bila poznata još u doba starih Grka i Egipta, uz svoja antioksidacijska svojstva ističu se i s velikim udjelom magnezija i kalcija koji vrlo pozitivno utječu na kvalitetan i opušten san.

Žena.hr