Lifestyle

Ne treba vam vrt: 3 savjeta za uzgajanje hortenzija na balkonu

Autor: Žene.ba

Diljem parkova, vrtova i vrtnih centara počelo je cvjetati mnogima omiljeno ljetno cvijeće – hortenzije u najljepšim nijansama pastelnih ružičastih, plavih i bijelih tonova.

Izvorno potekle iz Sjeverne Amerike, gdje su pronađeni njihovi tragovi stari između 40 i 65 milijuna godina, raširile su se Japanom, a u Europu su stigle tek 1736.

Danas su ljeta nezamisliva bez njih, a odlična je vijest to da se mogu uzgajati i na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima. Samo je potrebno imati u vidu nekoliko detalja.

1. Pripazite na veličinu tegle 
Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korijena, a time i drugih dijelova. Zato je nužno pripaziti na veličinu tegle prilikom sadnje. Izbjegavajte držati ih u plastičnim teglama u kojima ste ih kupili te ih svakako presadite. Neka tegla bude u skladu s vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra.

2. Smjestite ih u sjenovito područje
Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspješno rasle, potrebno ih je smjestiti u sjenovito područje. Njihovo idealno stanište trebalo bi biti okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani svijeta.

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prijepodnevne sunčeve zrake, no neće im biti izložena tijekom podneva i popodneva kada su temperature zraka ujedno najviše. Svakako nastojte izbjeći njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti jugu i zapadu.

Kada pak stigne zima, premjestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

3. Zalijevajte ih dvaput dnevno 
Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih riječi hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato ih je tijekom najvećih ljetnih vrućina potrebno zalijevati ujutro i navečer, dok će tijekom manje sparnih dana i jedno zalijevanje rezultirati uspjehom. Ove biljke imaju iznimnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalijevanja ponovno živnuti.

Dodatni trik!
Ono po čemu su hortenzije jedinstvene u biljnom svijetu je to što mogu promijeniti boju svojih cvjetova. Prvi su to primijetili vrtlari i botaničari u 18. stoljeću, a danas postoji vrlo jednostavan način na koji i sami možete kreirati paletu boja svojih hortenzija.

Tajna je u pH vrijednosti tla, odnosno njegovoj kiselosti ili lužnatosti. Ako je pH niži od 6, cvijeće će biti ljubičastih i plavih tonova, a ako je viši od 7, možete očekivati ružičaste tonove. Kako biste saznali koliki je pH zemlje kojom raspolažete, u vrtnimcentrima možete nabaviti jednostavni pH tester.

Kada saznate vrijednosti i želite sniziti pH, dodajte aluminijev sulfat u zemlju, a ako želite povisiti pH, posegnite za vapnencem u prahu. Ipak, imajte na umu da će bijele hortenzije gotovo uvijek ostati bijele jer one vrlo teško mijenjaju boju.

zadovoljna.hr