Lifestyle

Nutricionistica otkriva je li prirodna alternativa za šećer doista zdrava

Autor: Žene.ba

Poznate zvijezde poludjele su za stevijom za koju tvrde da je najzdraviji zaslađivač. Može se pronaći u tekućem i krutom obliku, a postala je tema u fitness zajednicama nakon što je fotografiju ovog prirodnog supstituta za šećer na svom Instagram profilu objavila Victoria Beckham.

Nutricionistica Rhiannon Lambert analizirala je deset najčešće korištenih zaslađivača kako bi otkrila je li stevia zdrava koliko se čini.

“Čini se da je stevia doista zdrava alternativa šećeru, iako još uvijek može potaknuti želju za pravim šećerom. To je zaslađivač s nula kalorija koji se dobiva od lista biljke Stevie Rebaudiane. Ljudi zbog toga smatraju da je prirodni zaslađivač zdraviji od drugih”, rekla je Lambert.

“Neka istraživanja pokazala su da uzimanje steviosida koji su dio stevije mogu smanjiti krvni tlak, a smanjuju i razinu glukoze u krvi, pa su korisni za osobe s dijabetesom tipa 2”, dodala je.

Nutricionistica dodaje da, iako neki kažu da stevija šalje u mozak signale koji bude želju za šećerom, nije se pokazalo da povećava glad.

Lambert steviju smatra korisnom i za pečenu i za kuhanu hranu.

“U usporedbi s drugim zaslađivačima stevia je najzdravija opcija. Dobiva se prirodno, vrlo je slatka i ima nula kalorija, a nema negativne posljedice za zdravlje”, zaključak je nutricionistice.

index.hr