Ukoliko želite što više vremena provesti sa porodicom i prijateljima, a ne u kuhinji, to nije razlog da se ne hranite zdravo. Sada možete spojiti ugodno s korisnim i vaš ručak pripremiti za svega pola sata.
Juha od brokule s hrskavim hljebom
Sastojci:
500 g brokule
1 peršun
1-2 čehna bijelog luka
1 dl slatkog vrhnja ili 2 kašike punomasnog vrhnja
1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
crni i crveni biber
sol
malo muškatnog oraščića
malo đumbira u prahu
maslinovo ulje
Priprema:
Na malo maslinovog ulja propržite luk dok ne dobije žućkastu boju, zatim dodajte peršun narezan na kolutiće kao i donji dio brokule. Polijte s malo vode ili temeljca, pa kad povrće omekša dodajte i listove brokule, nasjeckani bijeli luk, peršunov list te cvjetove brokule. U ovo ulijte i temeljac pa kuhajte nekoliko minuta. Nakon toga juhu možete usitniti štapnim mikserom, pa dodajte i vrhnje. Sve začinite sa soli, biberom, muškatnim oraščićem i đumbirom. Juhu možete servirati s pečenim hljebom te kao dekoraciju posuti crnim i crvenim biberom.
Rižoto s radičem i kozicama
Sastojci:
1 glavica radiča
40 dag kozica
1,5 dcl bijelog vina
1 i po kašika putera
1 i po šoljica riže
2 čehna bijelog luka
So i biber
peršunov list
tamjan
maslinovo ulje
Priprema:
Radič isijecite na šire trake, a kozice očistite, te ostavite nekoliko neočišćenih. U dublju tavu stavite mješavinu maslinovog ulja i pola kašike putera u koje ćete dodati jedno čehno bijelog luka i rižu da se malo proprže. Rižu zalijte temeljcem, a pošto riža brzo pije tekućinu podlijevajte je još nekoliko puta. Kada je riža polu kuhana dodajte u nju tamjan, peršunov list i bijelo vino, a nekoliko minuta poslije dodajte i radič. Kozice ispecite u posebnoj tavi pa ih dodajte rižotu, sve posolite i pobiberite te dodajte puter, pa izmiješajte. Ovaj recept najbolje je servirati odmah.
Prhki keksići
Sastojci:
Konzerva slanutka
150 g maslaca od kikirikija
Med
Prašak za pecivo
Vanilin šećer
Prstohvat soli
Komadići čokolade
Priprema:
U blender ubacite sve sastojke osim komadića čokolade i blendajte ih dok se dobro ne povežu, pa dodajte i komadiće čokolade i blendajte još nekoliko sekundi. Vlažnim rukama formirajte kruglice pa ih poredajte u pleh za pečenje koji ste predhodno premazali maslacem. Pecite ih na 175 stepeni oko desetak minuta nakon čega su spremni za upotrebu.
Banane u šlafroku
Sastojci:
3 velike banane
1 i 1/2 šoljice brašna
1 kašika praška za pecivo
1/8 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice cimeta
prstohvat soli
3/4 šoljice vode
Priprema:
Banane isijecite na manje komade. Sve suhe sastojke pomješajte pa u njih dodajte vodu i mješajte pjenjačom, dve dok se ne dobije glatka masa bez grudvica. Banane namočite u ovu smjesu pa ih pecite oko četiri minute na vrućem ulju. Kada si gotove ostavite ih na kuhinjskim salveticama kako bi pokupile višak ulja. Možete ih poslužiti sa sladoledom, preljevom od čokolade ili pak prelijte medom.
Pileća prsa punjena feta sirom
Sastojci:
800 g pilećih prsa
100 g feta sira
So, biber
malo svježeg bosiljka i majčine dušice
kašiku mljevene crvene paprike
4 kašike maslinova ulja
2 manje tikvice
limunov sok
listići svježe metvice
Priprema:
Pileća prsa zarežite nožem po sredini, tako da napravite džepić kako biste ih mogli puniti. Nasjeckajte listiće bosiljka i majčine dušice, a feta sir na kockice, pa sve to izmiješajte pa napunite piletinu. Ukoliko bude potrebe pileća prsa možete zatvoriti čačkalicom. Izvana meso pospite crvenom paprikom i pustite da odstoji nekoliko minuta. U tavu stavite 2 kašike maslinovog ulja pa na tome pecite odreske po 2 minute sa svake strane. Šporet zagrijte na 180 stepeni, a u nauljeni pleh za pečenje stavite odreske i pecite ih oko 20 minuta. Tikvice izrežite na tanke kriškice, pa ih prije serviranja poslužite uz piletinu. Tikvice se serviraju sirove uz dodatak limunovog soka.
Azra.ba