Lifestyle

Očaravajući riadi u Marakešu koje želimo posjetiti

Autor: Žene.ba

Marakeš je poseban grad koji plijeni pažnju miliona posjetitelja iz cijelog svijeta. Posjetiti Maroko, a ne svratiti u “crveni grad” jednostavno je nedopustivo. Osim što ćete ovdje uživati u toplom afričkom suncu, egzotičnom ambijentu i hrani koja je sve popularnija i daleko izvan granica Maroka, ovdje ćete osjetiti gostoprimstvo u punom smislu riječi (kao nigdje na svijetu) ukoliko odsjednete u barem jedan vod riada. No, preporuka je isprobati ih barem nekoliko i beskompromisno se razmaziti, piše Journal.hr.

https://www.instagram.com/p/BUFHNDHFhbE/?utm_source=ig_embed

ŠTA JE ZAPRAVO RIAD?

Rijad je tradicionalna marokanska kuća koja je posljednjih godina postala posebno atraktivna putoholičarima pa je sve više ovih tradicionalnih građevina pretvoreno u vrlo osobne i jedinstvene hotele. Ono što rijad razlikuje od drugih stambenih zgrada jest jedinstvena arhitektura. Prozori gledaju prema unutrašnjosti, odnosno prema atriju unutar kojega je nerijetko smješten bazen. Atrij je najčešće popločan karakterističnim marokanskim pločicama s prepoznatlkjivim crno-bijelim ili smeđe-bež šarama, iako ih se može vidjeti i u zelenim te plavim varijantama (ali zaista rijetko).

https://www.instagram.com/p/BE1JpEXSEJi/?utm_source=ig_embed

Najpoznatiji svjetski travel blogeri sve više posjećuju upravo riade jer osim što su izrazito fotogenični i i”nstagramabilni”, ovdje se svi osjećaju kao da su došli nekome u goste. Rijadi imaju između 5 i 15 soba pa se osoblje ovih malenih i individualiziranih hotela ekstremno trudi ugoditi posjetitelju na sve moguće i nemoguće načine. A cjelokupna atmosfera je čarobna.

Iako Marakeš vrvi nevjerojatnim riadima u kojima je pravi užitak odsjesti, izdvojili smo tri najljepša i poželjeli da se upravo sada možemo teleportirati u barem jedan od njih.

https://www.instagram.com/p/Bfqa10MnzsX/?utm_source=ig_embed

RIAD YASMINE

Riad Yasmine je privatni boutique hotel s 8 spavaćih soba smješten u središtu Medine u Marakešu. Predivan hodnik vas vodi do tradicionalnog dvorišta. Obuhvatit će vas svijetla i mirna atmosfera u kojoj samo cvrkut ptica narušava tišinu. Tijekom svog boravka u crvenom gradu, Riad Yasmine svakom je gostu privatna zona za odmor i prikupljanje energije koja je potrebna u vrevi Marakeša.

Gosti mogu uživati u bazenu u zelligesu s madracem, ali i u terasi gdje će pronaći hladovinu i udobnost kao i u kutnoj dnevnoj sobi koja nudi otvoreni poziv na lijenost.

Krovna terasa je površine od 220m2  i nudi prekrasan pogled na medinu i Koutoubiju, Medersu Ben Youssef i snježni Atlas.

https://www.instagram.com/p/Bqzmqwnn70F/?utm_source=ig_embed

HOTEL & SPA RIAD EL WALAA

Sa zadivljujućim pogledom na Palmeraie, Hotel & Spa Riad El Walaa je prekrasan renoviran Riad koji bi zadovoljio potrebe svojih gostiju: vedrinu, udobnost i toplu dobrodošlicu.
9 apartmana nudi bogatu paletu boja i namještaja majstora Marrakchi: ručno oslikano drvo, kovano željez, bakar i srebro, pletena slama, tepisi.

Ovdje možete uživati u najboljim tradicionalnim marokanskim jelima bogatih aroma i okusa u Riad Jardin D’abdou, pripremljenim od svježih namirnica od strane profesionalnog kuhara. I kako kažu recenzije – zadovoljavaju i najzahtjevnije ukuse.

Nakon dugog dana provedenog u razgledavanju, s terase se možete diviti prekrasnom pogledu na medinu, Palmeraie i Atlas, te se skloniti u sjenu isklesanih lukova vrtne terase natopljene mirisima narandže i jasmina.

Za apsolutni užitak možete dobiti i orijentalnu masažu s arganom i eteričnim uljima.

Hotel & Spa Riad El Walaa nalazi se u srcu medine u Marrakechu, u živahnom području Arset Bel Baraka, između Gatesa Bab Aylena i Bab Ghemata, 15 minuta od Jamaa Lefna, te u blizini golf igrališta.

https://www.instagram.com/p/Bnk8dO-AYEC/?utm_source=ig_embed

ROYAL MANSOUR

Svi koji su ikada posjetili Royal Mansour Marrakech naglašavaju kako je ovo mjesto ostvarenje sna i dugo nakon posjeta ostaje u sjećanju.

U hotelu Royal Mansour Marrakech nema apartmana ni soba. Po dolasku, gosti se prati kroz Medinu i vrtove do njihove privatne rezidencije, tradicionalnog marokanskog riada. Royal Mansour Marrakech je raskošan hotel koji odiše čarobnim šarmom. Ovo je jedini hotel na svijetu koji nudi taj jedinstveni koncept.

Izuzetna arhitektura riada proteže se na tri kata i osigurava privatnost i omogućuje ekskluzivni bijeg u drugi svijet.

U prizemlju se nalazi središnje dvorište koje okružuje dnevni boravak, bar, blagovaonicu, te dvoranu i vanjsku terasu. Sobe i kupaonice nalaze se na prvom katu. Naći ćete i dva bazena, kamin na privatnoj terasi na krovu s pogledom na grad Marrakech i marokanski šator.

Veći Riads ima parne sobe i Hamman.

https://www.instagram.com/p/BVIDQYogCYj/?utm_source=ig_embed

Postoji ukupno 53 riada (privatne rezidencije) od jedne do četiri sobe, od kojih je svaka jedinstveno uređena i bogato opremljena s obzirom na autentičnost Maroka.

Svaki riad ima prepoznatljiv karakter gdje prekrasne tkanine od svile i brokata, originalna i suvremena umjetnička djela nadopunjuju najfiniji namještaj po mjeri.

Uz fascinantan spoj tradicije i suvremenosti, krovovi riada opremljeni su senzorima za kišu i automatski se zatvaraju pri prvoj kapi kiše. Svaka soba je opremljena kontrolnim zaslonom osjetljivim na dodir, sinonimom potpune udobnosti.

Svi riadi nude besplatan pristup brzom širokopojasnom internetu i bežični pristup internetu te brojne LCD televizore s velikim izborom međunarodnih satelitskih kanala.

Gosti koji borave ovdje mogu iskoristiti besplatan prijevoz do zračne luke i koristiti personaliziranu uslugu određenog batlera (za Riads s dvije spavaće sobe ili više).

https://www.instagram.com/p/BhZhxrVnxOt/?utm_source=ig_embed

Žene.ba