Nutricionista Danijel O’Šohnesi savjetuje koju hranu treba da jedete, a koju da izbjegavate tokom toplotnog talasa koji je zahvatio cijelu Evropu.On kaže kako lubenica, kurkuma i smanjen unos ugljenih hidrata i proteina mogu da pobijede vrućinu, prenosi Metro.Iako se više preporučuje zimi, tanjir supe trebalo bi da jedete uveče, kada temperatura vazduha počne da pada, a vaše tijelo će uz pomoć supe da ostane hladnije.
“Supa će da uzrokuje znojenje, ali kako znoj isparava, energija se apsorbuje u vazduhu i vaše tijelo se hladi”, objašnjava nutricionista.On kaže kako je zbog toga za rashlađivanje dobar izbor i čili, zbog kojeg ćete više da se znojite, a pritom i hladite tijelo.
Kurkuma je začin koji leti ne smijete da izbjegavate jer ona poboljšava cirkulaciju, pa pomaže krvi da brže teče kroz vene, zbog čega se tijelo hladi.
Ovo je deset trikova sa hranom, koji će vam pomoći da se rashladite:
-Jedite špinat
- Uveče pojedite tanjir supe
-Birajte hranu sa čilijem
-Jedite lubenicu
-Povećajte unos kurkume
-Smanjite ugljene hidrate
-Jedite manje mesa
-Jedite luk
-Konzumirajte jela i pića koja sadrže mentu
-Birajte obroke napravljene sa kokosovim mlijekom
Vijesti.ba