Najzdraviji na svijetu

Ovi čajevi donose izuzetne koristi za vaše zdravlje

Autor: Žene.ba
Ovi čajevi donose izuzetne koristi za vaše zdravlje
Foto: Ilustracija

Ponekad svi volimo popiti šoljicu vrućeg čaja, zar ne? No, jeste li upoznati s zdravstvenim blagodatima koje nam mogu pružiti neki od ovih umirujućih napitaka?

1. Zeleni čaj

Omiljen među ljubiteljima čaja, zeleni čaj je godinama hvaljen zbog svojih ljekovitih svojstava. Neka nedavna istraživanja sada su potvrdila neke od ovih prednosti, sugerišući da zeleni čaj može zaštititi naše zdravlje.

2. Čaj od jasmina

Čaj od jasmina je vrsta napitka koja je zeleni čaj u osnovi, kojem se dodaju cvjetovi jasmina za obogaćenu aromu.

No dobrobiti čaja od jasmina nisu samo zbog antioksidativnih učinaka biljke, budući da cvjetovi jasmina imaju ljekovita svojstva.

3. Rooibos čaj

Druga vrsta čaja s antioksidativnim svojstvima je rooibos čaj, koji se priprema od biljke Aspalathus linearis porijeklom iz Južne Afrike.

Istraživanja su pokazala da su antioksidativni učinci rooibosa slični, ako ne i isti kao oni zelenog čaja, piše Medical News Today.

4. Čaj od hibiskusa

Cvjetovi hibiskusa mogu se koristiti ne samo za pripremu napitaka, već i za davanje okusa salatama, ili kao elegantan ukras za  jela.

Najčešće korištena sorta je Hibiscus sabdariffa.

5. Čaj od limunove verbene

Još jedan biljni čaj čija su ljekovita svojstva sve više prepoznata je onaj od limunske verbene, naučnog naziva Aloysia citrodora.