Evo o čemu se radi

Pet sekundi pauze je jednostavna strategija koja umiruje svađu između partnera

Autor: Žene.ba
Pet sekundi pauze je jednostavna strategija koja umiruje svađu između partnera
Foto: Ilustracija

Prema najnovijoj studiji sa Univerziteta St Andrews, pauza od samo pet sekundi može značajno pomoći u smanjenju agresije tokom svađa među partnerima. Istraživanje, objavljeno u časopisu Nature, pokazuje da kratka pauza tokom sukoba može djelovati kao "protupožarni alat" koji sprečava eskalaciju nesuglasica i ublažava probleme.

U eksperimentima sa 81 parom, istraživači su otkrili da je pauza od pet sekundi bila jednako efikasna kao i duže pauze od 10 ili 15 sekundi. Ova otkrića, vođena doktorantkinjom Annah McCurry, su prva takva vrsta koja eksperimentalno dokazuje smanjenje agresije kroz kratke prisilne pauze.

"Zvuči očigledno, ali ovo je prvi put da je eksperimentalno istraživanje pokazalo smanjenje agresije nakon prisilnih pauza," izjavila je McCurry. "Prisiljavanje parova na pauzu od pet sekundi bilo je jednako efikasno kao pauza od 10 ili 15 sekundi, što pokazuje da čak i najkraće pauze mogu pomoći u smirivanju svađe."

Studija je uključivala parove u takmičarsku igru u kojoj su mogli puštati neprijatnu buku svom partneru, prilagođavajući jačinu zvuka po svom izboru. Parovi su učestvovali u 30 rundi igre, sa pauzama u različitim intervalima. Rezultati su pokazali da su parovi, kada su sproveli kratku pauzu, manje odgovarali agresivno na ponašanje svojih partnera.

Ova strategija ima svoje granice i namijenjena je za upravljanje sukobima nižeg nivoa. Pomaže u sprečavanju eskalacije manjih nesuglasica u ozbiljnije sukobe uzrokovane negativnim emocionalnim uzbuđenjem i lošom regulacijom emocija.

McCurry naglašava da je ova metoda jednostavna, besplatna i efikasna, te se može lako integrisati u svakodnevne interakcije. "Ovo je jeftinija alternativa terapiji za parove i može se lako primeniti u svakodnevnim situacijama," dodala je.