Interesantan zaključak

Plivanje u hladnoj vodi može ublažiti simptome menopauze ?

Autor: Žene.ba
Plivanje u hladnoj vodi može ublažiti simptome menopauze ?
Foto: Ilustracija

Istraživanje je pokazalo da se plivanjem u hladnoj vodi mogu umanjiti fizički i emocionalni simptomi menopauze, uključujući valunge, anksioznost i promjene raspoloženja.

Naučnici sa University Collegea u Londonu (UCL) proveli su anketu na 1114 redovnih plivačica u hladnoj vodi kako bi istražili uticaj ove aktivnosti na simptome menopauze. Većina sudionica u dobi od 45 do 59 godina prijavila je probleme kao što su valunzi, noćno znojenje, problemi sa snom, razdražljivost, anksioznost i promjene raspoloženja.

Prema rezultatima, žene koje su duže i redovnije plivale imale su veću korist. Gotovo polovina ispitanica izjavila je da im je plivanje u hladnoj vodi pomoglo kod tjeskobe, petina je prijavila smanjenje noćnog znojenja, dok je trećina rekla da su se simptomi valunga smanjili. Također, primijećeno je smanjenje anksioznosti, promjena raspoloženja i razdražljivosti.

Profesorica Joyce Harper iz UCL EGA Instituta za žensko zdravlje naglasila je da rezultati podržavaju pozitivan utjecaj plivanja u hladnoj vodi na simptome menopauze, ali ističe potrebu za daljnjim istraživanjima o učestalosti, trajanju, temperaturi vode i izloženosti kako bi se bolje razumjeli faktori koji pridonose smanjenju simptoma.