donosimo savjete

Poremećaji menstrualnog ciklusa i kada je najbolje posjetiti ginekologa

Autor: Žene.ba
Poremećaji menstrualnog ciklusa i kada je najbolje posjetiti ginekologa
Foto: Ilustracija

Kod većine žena, menstrualni ciklus nije uvijek precizan kao švicarski sat. Razni faktori mogu uticati ili poremetiti naš ciklus. No, kada je pravi trenutak za posjetu ginekologu?

Ženski ciklus u prosjeku traje 28 dana, ali to može varirati od osobe do osobe. Također je sasvim normalno da neke osobe imaju mjesečnice svaka 23 dana, dok ih druge imaju svaka 33 dana. Razlika od nekoliko dana ne smatra se abnormalnom. Ako ipak dođe prerano, odnosno prije 21. dana, ili prekasno, odnosno nakon 35. dana, to može ukazivati ​​na poremećaj menstrualnog ciklusa. Zanimljivo je da boja, miris, tekstura i količina menstrualne krvi kod svakoga mogu biti različiti, ali treba obratiti pažnju i na neobične promjene. Ako nam, na primjer, menstruacija ima posebno jak miris, treba što prije otići ginekologu jer to čak može biti signal da se radi o spolno prenosivoj bolesti.

Šta sve izaziva poremećaj menstrualnog ciklusa?

Mnogi faktori mogu uticati na naš ciklus. Dok uzimanje kontracepcijske pilule postiže tačnost gotovo u minutu, drugi faktori, kao što su godine, fizičke ili mentalne promjene povezane s određenim životnim situacijama, uticaji okoline i moguće bolesti mogu je relativno poremetiti. O poremećaju ciklusa možemo govoriti ako se dužina, učestalost ili količina krvarenja razlikuju od normalnih.

Razlike na koje treba obratiti pažnju

O “negativnom” poremećaju menstrualnog ciklusa možemo govoriti kad menstruacije nema ili je u smanjenom volumenu. To je obično tokom adolescencije (kad jajnici još ne rade punom snagom) ili kasnije, na primjer tokom trudnoće ili menopauze. O “pozitivnom” poremećaju ciklusa možemo govoriti ako krvarenje dolazi u očekivano vrijeme, ali je obilno ili drugačije prirode (komadići, ugrušci). Ali može se pojaviti i ako se menstruacija pojavi u neočekivano vrijeme (između ciklusa) ili je češća nego inače.

Kada treba otići ginekologu?

Kao što je navedeno, postoje mnogi faktori koji mogu uticati na vaš ciklus. Na primjer, pretjerano bavljenje sportom ili ekstremne dijete mogu ga poremetiti i mogu uzrokovati izostanak menstruacije na duže vrijeme. Na isti način, pretilost može imati negativne posljedice, povećan nivo estrogena u tijelu može uzrokovati preduga ili neredovita krvarenja.

U mnogim slučajevima uzrok mogu biti promjene životnih okolnosti, veliki emocionalni preokret ili stalni stres. Dugotrajni stres može poremetiti menstrualni ciklus, spriječiti trudnoću, a može i smanjiti libido. No također je važno znati da iza poremećaja menstrualnog ciklusa mogu stajati bolesti: miomi, ciste na jajnicima ili polipi na maternici također mogu uzrokovati nepravilno krvarenje. Stoga je svakako preporučljiv ginekološki pregled ako primijetite da se vaš ciklus značajno mijenja ili odstupa od norme. Općenito, ako simptomi potraju duže vrijeme ili ako želite ostati trudni, svakako preporučujemo otići svome ginekologu i istražiti problem.