Vraćamo se prirodi

Psihoterapeut Helena Bakić: Jahanje konja korisno za mentalno zdravlje

Autor: Žene.ba
Psihoterapeut Helena Bakić: Jahanje konja korisno za mentalno zdravlje
Helena Bakić

Psihoterapijsko jahanje, sve češće se primjenjuje sa djecom i odraslima, kaže psihoterapeut Helena Bakić, jer se time vraćamo prirodi.

"Psihoterapijsko jahanje srećemo u mnogim mjestima. Ova dispciplina je u razvoju jer imamo mnogo kapaciteta i resursa za to.

Psihoterapija uključuje kontakt sa konjima, hranjenjem, šetnjom, maženjem, četkanjem. Drugi segment čini terapija jahanjem, za osobe koje imaju dovoljno vještine da se pobrinu o sebi na konju", kazala je Helena za "Nezavisne novine".

Znamo, na osnovu naučnih istraživanja, koliko je kontakt sa životinjama i prirodom bitan, posebno za mentalno zdravlje, naglašava naša sagovornica.

"Psihoterapijsko jahanje donosi nam mnoge prednosti, mada je to veoma zahtjevna fizička aktivnost. Tada je većina mišića u ljudskom tijelu aktivna, podstiče rad pluća, razvija ravnotežu. Iz toga proističe jasan zaključak o značaju fizičke aktivnosti za mentalno zdravlje", smatra Helena Bakić.

Konji su visokosenzibilne životinje koje prepoznaju emociju čovjeka. Zapravo, konji nam pomažu, kaže ova zljubljenica u plemenite životinje, da upoznamo sebe, svoja emotivna stanja.

"Ova vrsta rada je neverbalna, što je veoma efikasno, naročito sa osobama koje imaju traumatsko iskustvo. Kroz terapiju sa konjima, bitno je postavljanje granica i učenja autoriteta. Konji nam pomažu da učvrstimo i proširimo fokus koncentracije i pažnje, što se pokazalo odličnim u radu sa djecom koja imaju neki autistični spektar ili djeca sa poremećajem hiperaktivnosti", zaključila je Helena Bakić koja temeljito izučava vrijednosti i efekte terapijskog jahanja.