Lifestyle

Raskošan ljetni meni sa smokvama od predjela do deserta

Autor: Žene.ba
Raskošan ljetni meni sa smokvama od predjela do deserta

Zašto se toliko veselimo ljeto, osim što planiramo odlazak na odmor? Zbog raskošne palete voća čija sezona je upravo počela. Smokve su se istaknule kao ljetni favorit, a već su i zamirisale na nekim tržnicama.

@crowningdetails

One sočne, velike s ružičastim mesom savršen su sastojak za deserte, a estetski će podići i izgled svakog jela jer su jednostavno fotogenične. U njima uživamo i tek kada su ubrane sa stabla kao snack uz meke sireve, krekere… Kako smokve ubaciti u jedan fini ljetni menu koji se sastoji od nekoliko sljedova, pročitajte u nastavku.

SMOKVE U APERITIVU

@mija_mija

Sastojci:

  • 8 smokvi
  • 400ml Bourbona
  • 1/2 šoljice meda
  • 1l vode
  • 6 kašikica cijeđene limete
  • 10 listova svježe mente
  • led

** ružmarin za dekoraciju

Upute:

U vrč stavite narezane smokve i prelijte ih Bourbonom i medom. Ostavite u hladnjaku dva sata pa dodajte vodu, limetu, mentu i led. Poslužite u čašama i ukrasite grančicama ružmarina i kriškama smokvi.

PREDJELO: PLADANJ SA SIREVIMA

@jasminedowling

Sastojci:

  • 1 Camembert sir
  • 1 paket slanih krekera
  • svježe smokve
  • masline
  • bademi
  • med

Upute:

Dekorirajte pladanj narezanim sirom i kriškama smokvi. Posložite krekere, posipajte bademima, maslinama i sve prelijte žlicom meda.

GLAVNO JELO: PIZZA NA LISNATOM TIJESTU

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 100g Gorgonzola sira
  • 250g dimljenog lososa
  • šaka svježeg bosiljka
  • 6 velikih smokvi
  • 1 žlica balzamika

Upute:

Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pečenje s nadignutim rubovima. Pecite 5 minuta na 200 stupnjeva u zagrijanoj pećnici. Izvadite pa nadjenite sa sirom, bosiljkom i smokvama te pecite još 12 minuta. Posložite filete dimljenog lososa i pokapajte balzamikom.

DESERT: SAVRŠENI LJETNI KOLAČ

@baker_lou_street

Foto: Instagram

Sastojci za biskvit:

  • 150g maslaca
  • 150g sirnog namaza
  • 1 /2 šoljice kokosovog šećera
  • 4 jaja
  • 2 šoljice brašna
  • 1 kašikica kardamoma u prahu
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 5 smokvi
  • 1 naribana korica naranče
    finely grated zest 1 orange

Sastojci za nadjev:

  • 3 čašice skyra
  • med
  • smokve

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjeli sjedinite sve sastojke za biskvit, a smokve sitno nasjeckajte. Smjesu sipajte u kalup za pečenje obložen papirom te pecite 50 minuta do zlatne boje. Ostavite kolač da se ohladi pa ga nadjenite hladnim skyrom, sjeckanim smokvama i po želji prelijte medom.

Journal.hr