Lifestyle

Šafran smanjuje stres i topi kilograme

Autor: Žene.ba
Šafran smanjuje stres i topi kilograme

Istraživanja su pokazala da šafran može poboljšati raspoloženje, smanjiti simptome PMS-a i pomoći da smršavite. Šafran je najtraženiji i najskuplji začin na svijetu koji je poznat i kao “crveno zlato”.

Šafran raste u specifičnim uvjetima i cvjeta samo jednu nedjelju u godini. Najbolje raste na Suncu i na suhom, ali bogatom tlu. Bere se samo u određeno vrijeme, a za pola kilograma ovog začina potrebno je skoro 80.000 cvjetova biljke. Na visoku cijenu ovog začina utječe i to što se sve radi ručno – od žetve do sušenja.

Slikovni rezultat za šafran

Najpopularniji je šafran iz Indije, Irana i Španjolske, a ljudi širom svijeta spremni su odvojiti novac za ovaj skupocjeni začin zbog njegovih ljekovitih svojstava.

Stari Grci, Kinezi i Indijci koristili su ovaj začin za sve – od pripreme parfema do lijekova.

Istraživanja su pokazala da šafran može poboljšati raspoloženje, smanjiti simptome PMS-a i pomoći da smršavite.

Slikovni rezultat za šafran

Američki psihijatri tvrde da je šafran najefikasniji prirodni antidepresiv, jer ne pokazuje neželjene efekte. Osim toga, brojne studije pokazale su da šafran smanjuje anksioznost i depresiju.

Šafran ima intenzivan miris i pomalo je gorkog ukusa. U prodaji se može naći u malim količinama, u obliku sušenih vlakana ili smrvljen. Najčešće se koristi u pripremi slatkiša, te jelima s rižom.

She.hr