istraživanje

Salo na stomaku veći rizik za žene nego muškarce

Autor: Žene.ba
Salo na stomaku veći rizik za žene nego muškarce
FOTO: Ilustracija

Nedavna studija sa Univerziteta u Zapadnoj Australiji ističe zabrinjavajuću povezanost između abdominalne masti i hronične boli, posebno kod žena. Prema istraživanju, višak masti u području trbuha, posebno visceralna mast koja okružuje unutarnje organe kao što su jetra i gušterača, povezana je sa značajno povećanim rizikom od doživljavanja hronične boli.

Studija je proučavala zdravstvene podatke više od 32.000 Britanaca prosječne dobi od 55 godina. MRI skenovi korišteni su za mjerenje visceralne masti, dok je subkutana mast (mast neposredno ispod kože) također procijenjena. Učesnici su prijavili bol u različitim dijelovima tijela, uključujući vrat, ramena, leđa, kukove i koljena.

Studija je pokazala da veće količine visceralne masti povezuju s većom vjerovatnoćom prijavljivanja kronične boli. Konkretno, žene s višim razinama masti oko svojih organa i ispod kože imale su 60% veću šansu za doživljavanje sveprisutne hronične boli u poređenju s onima s nižim razinama masti. Kod muškaraca sa sličnim razinama masti, rizik je bio samo 13% veći.

Istraživači sugerišu da višak abdominalne masti može potaknuti upalu, koja je poznata da utiče na nervni sistem i potencijalno pojačava percepciju boli. Ova upala mogla bi doprinijeti većim nivoima boli kod osoba s većim količinama abdominalne masti.

Autori studije preporučuju fokusiranje na smanjenje abdominalne masti kao potencijalnu strategiju za upravljanje hroničnom boli, posebno za one koji doživljavaju raširenu bol. Također su napomenuli da je učinak bio izraženiji kod žena, što bi moglo biti povezano s razlikama u raspodjeli masti i hormonalnim faktorima.

Nalazi studije dolaze u vrijeme rastućih stopa pretilosti u Britaniji, gdje je dvije trećine odraslih sada prekomjerne tjelesne mase, a značajan dio njih je pretilo. Ovaj trend pripisuje se faktorima poput povećane konzumacije ultra-prerađene hrane i sjedilačkom načinu života.

Studija je zabilježila prisutnost, ali ne i ozbiljnost boli, što bi moglo biti ograničenje u potpunom razumijevanju utjecaja abdominalne masti na iskustva boli.

Sve u svemu, ovo istraživanje naglašava šire zdravstvene rizike povezane s abdominalnom pretilošću, koji nadmašuju metaboličke probleme poput dijabetesa tipa 2 i uključuju kroničnu bol.