Uz par sastojaka

Savjeti za čišćenje nakita: Kako ponovo udesiti sjaj vašem prstenju

Autor: Žene.ba
Savjeti za čišćenje nakita: Kako ponovo udesiti sjaj vašem prstenju
Foto: Ilustracija

Prstenje, satovi i ostali komadi nakita koje svakodnevno nosimo stalno su izloženi različitim nečistoćama i tvarima koje ih čine prljavima. Redovno čišćenje nakita ključno je za očuvanje njegovog izgleda i sjaja. No, pogrešne metode čišćenja mogu oštetiti dragocjene dijamante, drago kamenje ili bilo koji drugi komad nakita koji posjedujete. Stručnjakinja za čišćenje Cindy Garcia nedavno je na TikToku podijelila jednostavnu i učinkovitu metodu čišćenja nakita koja je njenom prstenju vratila blistavost.

Cindy Garcia koristi samo tri osnovna sastojka za čišćenje svog nakita:

  • Alkoholni ocat
  • Četkica za zube
  • Sredstvo za pranje suđa

U svom videu Cindy pokazuje kako je prokuhala vodu u kuhalu i u šoljicu dodala malo alkohola i sredstva za pranje suđa. Zatim je prstenje stavila u šoljicu i prekrila kipućom vodom.

@mrs.cindyg Cleaning my rings with just white distilled vinegar and dish soap. Here to deinfluence you from buying jewlery cleaners. This works just as well 😊 #ringcleaning #weddingring #engagementring #jewlerycleaninghack ♬ MILLION DOLLAR BABY (VHS) - Tommy Richman

Nakon što je prstenje prokuhalo u otopini 15 minuta, Cindy je upotrijebila četkicu za zube da nježno istrlja površinu prstenja. Na kraju, prstenje je osušila kuhinjskim papirom. Rezultat? Nakit je izgledao kao nov.

Alternativne metode za čišćenje nakita

Prema stručnjacima iz Ernest Jonesa, renomiranog britanskog dobavljača dijamantnog nakita, korištenje sredstva za pranje suđa i tople vode potpuno je sigurno za čišćenje nakita. Za dodatni sjaj, možete koristiti i bijeli ocat.

Stručnjaci preporučuju sljedeću metodu:

Pomiješajte bijeli ocat s toplom vodom u jednakim omjerima kako biste stvorili učinkovitu otopinu za čišćenje.

Za nakit koji je značajno potamnio, miješajte 120 mililitara bijelog octa s 30 grama sode bikarbone. Ova smjesa stvara pjenu koja će očistiti vaš nakit. Namakajte ga u ovoj mješavini sat vremena, a zatim temeljito isperite i osušite.

Primjenom ovih jednostavnih metoda, vaš nakit može ponovno zasjati kao novi, bez potrebe za skupim sredstvima za čišćenje ili profesionalnim uslugama.