misteriozni nestanak

Shackleton, mačka koja je lažirala svoju smrt

Autor: Žene.ba
Shackleton, mačka koja je lažirala svoju smrt
FOTO: The Guardian

Pojavio se u našoj kući tokom mračnih dana lockdowna, tražeći hranu, a zatim se odmah nastanio. Kada su se veterinarske ordinacije ponovo otvorile, saznali smo da je mikročipiran – ali također, navodno, mrtav i zakopan.

Jedne noći tokom prvog lockdowna 2020. godine, dok smo gledali TV, mačak se pojavio ispred naših vrata. Gledao je kroz staklo, sjeo i glasno mijaukao.

Sljedeće jutro još je bio tu, i dalje mijaukao. Do večeri, pošto se nije pomakao, odlučili smo mu dati malo vode. Sutradan smo ga nahranili, a dan kasnije smo ga pustili unutra i napravili mu krevet od stare flis jakne. Pošto je izgledao kao istraživač, nazvali smo ga Shackleton, piše The Guardian.

Veterinarske ordinacije su bile zatvorene osim za hitne slučajeve, pa nismo mogli da proverimo da li ima mikročip. Umesto toga, nastanio se – tražeći hranu, čeprkajući po vratima, povremeno se tolerirajući da ga pomazimo ili da s nama gleda Stranger Things. U dugim, neizvesnim danima lockdowna, bio je odlična distrakcija. Odakle je došao? Zašto je te noći odlučio da se zaustavi kod nas? Imali smo osjećaj da smo izabrani, što mačke zapravo žele da mislite.

Nakon šest sedmica, veterinari su ponovo otvoreni. Stavili smo Shackletona u pozajmljenu kutiju i predali ga sestri ispred lokalne ordinacije. Ona ga je odnijela unutra. Nekoliko trenutaka kasnije, veterinar se vratio i rekao: “Ima mikročip. Pozvaću vlasnika.”

Veterinar se zadržao duže nego što smo očekivali. Kada se vratila, rekla je: “Ovo je pomalo čudno.”

Objasnila je: “Pozvala sam registrovanog vlasnika i rekla joj da imam njenog mačka. Ona je rekla da nema mačku – njen je kod kuće. Opisala sam ga, a ona je rekla: ‘Zvuči tačno kao naš stari mačak, Squeak.’”

Da li je Squeak nestao? “Ne. Squeak je mrtav,” rekli su joj. “Bio je mačak moje kćerke, ali je umro pre šest godina.”

Veterinar je pitao da li je sigurna u to – da li je samo pobegao ili se izgubio? “Ne. Sigurna sam da je mrtav,” rekla je žena. “Sahranili smo ga.”

Ali Shackleton je zaista bio Squeak, vraćen iz mrtvih. Bio je voljeni mačak devojčice po imenu Sophie iz obližnjeg sela. Kada je imala devet godina, njena porodica je otišla na odmor i ostavila Squeaka kod komšije. Nekoliko dana nakon što su otišli, komšija ga je našao mrtvog ispred kuće i sahranio ga u vrtu, kako je Sophie tražila.

U međuvremenu, pravi Squeak je započeo putovanje koje ga je posle šest godina dovelo do nas. Često sam se pitao gde je bio sve to vrijeme i da li je neko drugi u ovoj priči izgubio mačku.

Tako je Shackleton, mačka koji se pretvarao da je mrtav, otišao kući. Postali smo prijatelji sa njegovom porodicom i otišli u posjetu. Imao je manire da nas se sjeti.

Ponovo je umro 2023. godine. Ovoga puta, svi su prilično sigurni u to.