Zdrave navike

Volite da ustajete rano? To donosi niz prednosti

Autor: Žene.ba
Volite da ustajete rano? To donosi niz prednosti
Foto: Ilustracija

Za neke ljude, rano ustajanje predstavlja ključ za uspjeh. Oni već oko 22 sata odlaze na spavanje i bez problema se bude oko pet ili šest sati ujutro. Prije početka jutarnje smjene, odvoje vrijeme za kafuu, doručak, opuštanje i planiranje dana, a neki čak uspiju uvrstiti i vježbe. Dolaskom na posao, imaju osjećaj kao da su već odavno u toku dana te se čini da im ranije buđenje omogućuje više vremena za produktivnost.

Na suprotnom kraju spektra su ljudi koji preferiraju noćno vrijeme i vole ostati budni do kasno u noć. Oni su poznati kao noćne ptice i često se osjećaju najaktivnije kasno uvečer. Nakon buđenja, obično im je potrebno malo vremena i prva šoljica kafe kako bi se pokrenuli. Nauka sugeriše da rano buđenje nosi brojne prednosti, posebno u proljeće i ljeto kada svitanje dolazi rano. Jutro u tim godišnjim dobima idealno je vrijeme za aktivnosti na otvorenom, posebno jer temperature nisu još visoke. Ptičji pjev, sunčeva svjetlost i osjećaj produktivnosti već u jutarnjim satima mogu biti poticajni za svakoga. Naravno, ako niste navikli na rano buđenje, postupan pristup je ključan za usvajanje ove navike.

U procesu usvajanja mindseta ranoranioca, važno je postupno prilagođavati svoj ritam spavanja i buđenja. Preporučuje se svake večeri odlaziti na spavanje 15 minuta ranije i buditi se isto toliko ranije. Idealno bi bilo kada bi već oko 22 ili 23 sata bili u krevetu, izbjegavajući produženo vrijeme provedeno na društvenim mrežama ili gledanje serija do kasno u noć. Sat vremena prije spavanja trebalo bi se udaljiti od ekrana mobitela te se opustiti uz muziku, toplu kupku, lagane vježbe ili čitanje dobre knjige.

Također, važno je izbjegavati odgađanje alarma. Preporučljivo je čvrsto se držati odluke o buđenju u isto vrijeme svako jutro, idealno u 5 ili 6 sati ujutro, što je posebno povoljno za početak proljeća. Ključno je pronaći motivaciju u tome što ćeš imati više vremena za sebe, za razmišljanje i jutarnju meditaciju, te možda čak i za trčanje ili odlazak na ranojutarnji trening.

Prednosti ranog ustajanja

Je li vrijedno rano ustajati? Prema Healthline-u, postoji nekoliko prednosti koje donosi rano buđenje. Naime, rano ustajanje može ti osigurati dodatne sate u danu, omogućavajući da izbjegnemo jutarnji stres i gužvu tako što ćemo krenuti ranije. Također, raniji početak dana može pozitivno uticati na kožu. Nedostatak sna može rezultirati podočnjacima i aknama, dok kvalitetan san doprinosi zdravlju kože. Tokom sna, stanice kože se regenerišu, a povećani protok krvi i kolagen pomažu u popravljanju oštećenja uzrokovanih nečistoćama i UV zračenjem. Raniji odlazak u krevet i ranije buđenje pružaju ti priliku za poboljšanu rutinu njege kože.

Također, većini je poznata jutarnja jurnjava koja često rezultira preskakanjem doručka. Međutim, doručak je ključan za početak dana, stoga je važno započeti dan hranjivim obrokom kako biste imali potrebnu energiju i snagu. Uz dovoljno vremena za postupno razbuđivanje, što može potrajati i do sat vremena, možeš odlučno krenuti u dan, imajući na umu sve što te čeka.