Lifestyle

Zašto ste umorni?

Autor: Žene.ba
Kvalitetan i miran san neophodan nam je za normalno funkcioniranje. Dobar san osigurava energiju i koncentraciju te fizički i psihički priprema organizam za sve obaveze tijekom dana. Međutim, koji je recept za kvalitetan odmor i dobar san?

Osim što krevet i jastuci moraju biti udobni, a spavaća soba provjetrena i ugodna, trebalo bi izbjegavati teške obroke prije spavanja. Gledanje TV-a i mobitela prije spavanja kao i konzumacija gaziranih napitaka sa kofeinom ne pomaže, ali ima nešto što uvelike može pomoći. Vitamini i minerali neophodne su tvari za normalno funkcioniranje našeg organizma. To su mikronutrijenti koje naš organizam nije u stanju sam sintetizirati pa ih je potrebno unijeti hranom ili dodacima prehrani. Jedan od najznačajnijih minerala za opuštanje je zasigurno magnezij!

Nedostatak magnezija vrlo je čest, a posebno ljeti kada se organizam dodatno iscrpljuje zbog velikih vrućina i visokih temperatura, a neophodan mu je kvalitetan odmor i dobar san. Pretjerano znojenje i gubitak vode posljedično uzrokuje i gubitak magnezija iz organizma pa ga je potrebno nadoknaditi preko dodataka prehrani. Većina nas je doživjela neugodno iskustvo grčenja mišića za vrijeme kupanja u moru ili tijekom spavanja. Grčenje mišića najčešće je uzrokovano nedostatkom magnezija koji je neophodan za njihovo normalno funkcioniranje.

Ukoliko vaša prehrana ne sadrži dovoljno zelenog lisnatog povrća organskog porijekla (blitve, kelja, kupusa, brokule), orašastih plodva i sjemenki, vrlo vjerojatno se nalazite u 70% ljudi koji imaju manjak magnezija.

Nedostatak magnezija posebno je naglašen kod osoba izloženih stresu, kod prehrane bogate ugljikohidratima, rekonvalescenata, dijabetičara, kardiovaskularnih bolesnika, astmatičara, starijih osoba te trudnica, djece i sportaša.

Index.hr