zdravstveni alarm

Zbog vrućina jedemo više šećera: Naučnici upozoravaju na opasnosti

Autor: Žene.ba
Zbog vrućina jedemo više šećera: Naučnici upozoravaju na opasnosti
Foto: Freepik

Visoke ljetne temperature sa sobom donose brojne izazove – među njima je i sve češće posezanje za hladnim, zaslađenim napicima i desertima.

Iako sladoledi, ledeni napici i gazirana pića mnogima predstavljaju brzo osvježenje, novo istraživanje pokazuje da rast temperatura ima direktan utjecaj na povećanu konzumaciju šećera.

Studija koju prenosi CNN, a koja je objavljena u prestižnom časopisu Nature Climate Change, otkriva zabrinjavajući trend među američkim domaćinstvima: kako temperature rastu, raste i unos dodanog šećera – i to u značajnoj mjeri.

Kako su došli do ovih podataka?

Istraživači su analizirali podatke o kupovnim navikama domaćinstava širom SAD-a u periodu od 2004. do 2019. godine. Posebna pažnja posvećena je vremenskim prilikama, uključujući temperaturu i vlažnost, koje su povezivali s prehrambenim izborima.

Rezultati su jasni: za svaki porast temperature od 1°C, unos šećera porastao je za 0,7 grama po osobi dnevno. Ovaj porast je bio najizraženiji u danima kada se temperatura kretala između 20 i 30°C.

"Toplije vrijeme tjera tijelo da gubi više tečnosti, pa ljudi traže osvježenje, najčešće u obliku hladnih, slatkih napitaka", objašnjava Pan He, autorica studije i predavačica na Univerzitetu Cardiff.

Najugroženije su ranjive grupe

Poseban fokus stavljen je na domaćinstva s nižim prihodima i nižim stepenom obrazovanja. U tim grupama i inače je zabilježen veći unos šećera, jer su zaslađeni proizvodi jeftiniji, dostupniji i često jedini izvor "brze energije".

Uz to, osobe iz ovih grupa rjeđe borave u klimatiziranim prostorima, što dodatno povećava potrebu za rashlađivanjem.

Ako se emisije stakleničkih gasova nastave povećavati nesmanjenim intenzitetom, istraživači predviđaju da bi se do 2095. godine prosječna dnevna konzumacija šećera mogla povećati za gotovo 3 grama po osobi.

Zdravstvene posljedice nisu zanemarive

Prekomjeran unos šećera povezuje se s povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Prema preporukama Američkog udruženja za srce, dodani šećeri ne bi smjeli činiti više od 6% ukupnog dnevnog kalorijskog unosa – što znači najviše 36 grama za muškarce i 26 grama za žene.

"Problem konzumacije šećera je već prisutan, ali klimatske promjene mogu ga dodatno pogoršati", upozorava He.