za bolju ravnotežu hormona

Žena ste i imate preko 35 godina? Trebali biste uzimati ova četiri dodatka prehrani

Autor: Žene.ba
Žena ste i imate preko 35 godina? Trebali biste uzimati ova četiri dodatka prehrani
FOTO: Ilustracija

Kako žene stare, nivoi hormona, posebno kod žena starijih od 35 godina, mogu varirati i postati neuravnotežene. To može dovesti do niza simptoma, poput promjena raspoloženja, umora i čak debljanja. Dobra vijest je da postoje načini za kontrolu i balansiranje hormona.

Iako pravilna prehrana može biti od pomoći, vitamini i minerali također mogu igrati ključnu ulogu u regulaciji hormona, poticanju energije i podržavanju metaboličkih funkcija. Stoga je doktor dr. Andrew Youssouf istakao četiri dodatka prehrani koje bi žene od 35 godina i starije trebale uzimati ujutro kako bi osigurale ravnotežu hormona.

1. Magnezij

Uzimanje magnezija ujutro može pomoći u podršci nivoima energije, raspoloženju i regulaciji hormona tokom dana. To doprinosi smanjenju simptoma poput umora, anksioznosti i čak menstrualnih nepravilnosti koje su česte s promjenama hormona povezanih s dobi.

"Magnezij pomaže u regulaciji hormona stresa i podržava cjelokupno zdravlje hormona", ističe ljekar za SheFinds.

2. Vitamin E

Vitamin E može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa što može podržati proizvodnju i funkciju hormona. Također je koristan u regulaciji estrogena i progesterona, dva ključna hormona čiji se nivoi mijenjaju s godinama. Dr. Youssouf objašnjava:

"Vitamin E balansira nivoe estrogena i može pomoći u ublažavanju simptoma perimenopauze."

3. Vitamin D

Vitamin D podržava funkciju endokrinog sistema koji je odgovoran za proizvodnju i ravnotežu hormona.

"Također podržava hormonsku ravnotežu, posebno za nivoe estrogena i testosterona", navodi ljekar.

4. Vitamin B6

Vitamin B6 pomaže u proizvodnji neurotransmitera poput serotonina i dopamina koji mogu pomoći u regulaciji raspoloženja i stresa.

"Vitamin B6 pomaže u proizvodnji hormona i može pomoći u smanjenju simptoma PMS-a", zaključuje dr. Youssouf.