Istraživanje otkrilo

Žene pokazuju bolje kognitivne rezultate i manje griješe tokom menstruacije

Autor: Žene.ba
Žene pokazuju bolje kognitivne rezultate i manje griješe tokom menstruacije
Foto: Ilustracija

Naučnici iz Londona su otkrili da žene tokom menstruacije pokazuju bolju mentalnu agilnost i brže reagovanje na psihološkim testovima. Iako su žene mislile da će njihov učinak biti lošiji tokom menstruacije, rezultati su pokazali da su reagovale 12 posto brže i napravile 25 posto manje grešaka u usporedbi s drugim fazama menstrualnog ciklusa.

Istraživanje objavljeno u časopisu Neuropsychologia ističe da žene pokazuju poboljšane kognitivne performanse tokom menstruacije, što bi moglo objasniti zašto su manje sklonije sportskim povredaam u tom periodu. Naučnici su proučavali 248 učesnika, uključujući 105 žena i 96 muškaraca, fokusirajući se na reakcijsko vrijeme, pažnju i sposobnost predviđanja događaja.

Rezultati su pokazali da su žene tokom menstruacije postizale bolje rezultate u kognitivnim testovima, unatoč njihovom subjektivnom osjećaju lošije forme.

Naučnici su primijetili da je estrogen, koji se povećava tokom menstruacije, možda poticao rad mozga, dok je progesteron, koji se aktivira prije menstruacije, možda imao suprotan učinak. Iako je potrebno daljnje istraživanje, ovi rezultati sugerišu važnost razumijevanja uticaja menstrualnog ciklusa na kognitivne sposobnosti i sportske performanse žena.