Ne trpite nezadovoljstvo

Život je prekratak za toksičnu atmosferu na poslu: Kako prepoznati i nositi se s njom

Autor: Žene.ba
Život je prekratak za toksičnu atmosferu na poslu: Kako prepoznati i nositi se s njom
Foto: Ilustracija

Toksična atmosfera na poslu može značajno uticati na naše mentalno zdravlje, motivaciju i općenito zadovoljstvo radnim mjestom. 

Kada se suočavate s okolinom gdje se ne osjećate cijenjeno ili podržano, može biti teško održati produktivnost i dobrobit. 

Prepoznavanje toksične atmosfere

Nedostatak podrške i saradnje

Ako primjećujete da vaši kolege ili nadređeni nisu otvoreni za suradnju ili podršku, to može stvarati napetost i frustraciju.

Negativna komunikacija

Konstantno kritiziranje, ogovaranje ili nedostatak jasnih i konstruktivnih povratnih informacija može stvarati negativnu atmosferu.

Nedostatak transparentnosti

Ako osjećate da se ključne informacije ili odluke kriju od vas, to može stvarati osjećaj nepovjerenja i nesigurnosti.

Preopterećenost ili nedovoljan rad

Neravnoteža između preopterećenosti poslom i nedostatka priznanja za trud može dovesti do osjećaja iscrpljenosti i nedostatka motivacije.

Kako se nositi s toksičnom atmosferom

Postavite granice

Zaštitite svoje mentalno zdravlje postavljanjem granica u komunikaciji i radu s toksičnim osobama. Nemojte dopustiti da vas njihovo ponašanje povrijedi ili demotiviše.

Komunicirajte otvoreno

Ako se osjećate spremnim, pokušajte otvoreno razgovarati sa svojim nadređenima o svojim osjećajima i briznama. Ponekad samo jasan dijalog može riješiti nesporazume i poboljšati situaciju.

Tražite podršku

Potražite podršku od kolega koji dijele vaše mišljenje ili se obratite HR-u ako je to potrebno. Osjećaj da niste sami može biti ključan u suočavanju s toksičnom atmosferom.

Razmislite o promjeni

Ako situacija postane nepodnošljiva ili se ne može popraviti, razmislite o traženju drugog posla gdje ćete se više cijeniti i osjećati zadovoljnije.