Lifestyle

Znate li koje su prednosti kupke u odnosu na tuširanje?

Autor: Žene.ba

Barem jednom tjedno si priuštite vruću kupku

Iako vam tijekom ovih toplih dana vruća kupka možda ne pada na pamet, trebali biste taj ritual uvesti u svoju rutinu barem jednom tjedno. Naime, kupanje ima mnogobrojne prednosti, u usporedbi sa tuširanjem, a za neke od njih možda niste ni znali.

Tuširanje je brže, jednostavnije i praktičnije, uz brzi ritam života koji svi vodimo, no ponekad treba napraviti stanku i opustiti se. A ima li boljeg načina za opuštanje od tople i mirišljave kupke?

U nastavku pročitajte koje su sve prednosti kupke u odnosu na tuširanje...

Poboljšava raspoloženje

Nemojte podcjenjivati i preskakati blagodati koje vruća kupka može imati za vas i vaše tijelo. Naime, kupka nam pomaže da se opustimo u miru i tišini te da izbacimo sav nakupljeni stres. Posljedično, to pozitivno utječe na naše raspoloženje.

Bolji san

Imate li problema s nesanicom, uranjanje u toplu kupku prije odlaska na spavanje moglo bi vam biti vrlo korisno. Naime, kupka potiče relaksaciju pa ćete samim time i mnogo lakše zaspati jer ćete se osjećati opuštenije. Vruća voda povoljno utječe na temperaturu tijela i potiče proizvodnju melatonina koji pozitivno utječe na san.

Olakšanje boli u mišićima

Bole li vas mišići ili osjećate umor u tijelu, topla kupka je za vas idealno rješenje za otpuštanje te boli. Topla voda će potaknuti cirkulaciju i osloboditi mišiće od napetosti koja izaziva bol. Dodavanje morske soli u kupku također će vrlo povoljno utjecati na zdravlje te  pomoći kod smanjenja raznih upalnih procesa u tijelu.

Zdravlje srca

Najnovija istraživanja su pokazala da redovito kupanje može povoljno utjecati na razinu krvnog tlaka. Stabilan krvni tlak vrlo je važan za zdravlje jer ukoliko nije na normalnoj razini može izazvati mnoge ozbiljnije poremećaje kao što su srčani i moždani udar.

Topljenje kalorija

Možete li vjerovati da vam sjedenje u vrućoj kupki može pomoći potrošiti nekoliko kalorija? Naime, vruća kupka potiče znojenje tijela a znojenjem se kalorije tope te se izbacuju toksini iz tijela. Rezultat je bolji izgled i ljepša koža.

Pomaže kod prehlade

Osjećate li da vas lovi prehlada ili gripa, trk u kadu! Liječnici kod prehlade preporučaju inhalaciju nosa i grla, a kupka je poput inhalacije za cijelo tijelo. Vrući zrak će potaknuti odčepljenje sinusa i povoljno će utjecati na grlo, osobito ako imate problema s kašljem.

Kupka, kao što je objašnjeno, ima mnogobrojne prednosti stoga biste si ju povremeno svakako trebali priuštiti, osobito ako ste pod velikim stresom.

Šta više volite, kupku ili tuširanje?

Žena.hr