Napravite sami

DIY: Maske za lice koje će revitalizirati vašu kožu nakon hladne zimske sezone

Autor: Žene.ba
DIY: Maske za lice koje će revitalizirati vašu kožu nakon hladne zimske sezone
Foto: Ilustracija

Od hidratantnih sheet maski do flastera za područje ispod očiju i dobrih staromodnih detoksikacijskih maski s ugljenom – ovih dana na tržištu postoji mnoštvo opcija koje obećavaju čudesne rezultate, no jeste li ikada razmišljali o tome da napravite vlastitu masku? Deset do dvadeset minuta, koliko je maski potrebno da odradi svoju čaroliju, vjerojatno je najvelikodušnija gesta koju možete pokloniti svojoj koži.

Med je čaroban sastojak koji koži pomaže zadržati vlagu bez dodavanja ulja, a pomaže i u otklanjanju ožiljaka od akni te obnavljanju stanica kože. Dodajte zob koji ima umirujuća i hidratantna svojstva, dok će ulje avokada vašu kožu učiniti savršeno glatkom.

Sastojci 

  • ½ avokada
  • 1 kašikica meda
  • šaka sitnih zobenih pahuljica

Priprema

Zgnječite avokado pomoću viljuške, dodajte zobene pahuljice i med i sve dobro promiješajte. Nanesite na kožu izbjegavajući područje oko očiju i pustite da odstoji 15 minuta. Isperite u toploj vodi i nanesite hidratantnu kremu.

Maska za problematičnu kožu

Med nema samo hidratantna, već i antibakterijska svojstva, što ga čini izuzetno učinkovitim u borbi protiv akni. Prehrambeni kvasac također je izvrstan za liječenje akni, jer je bogat B vitaminima koji pomažu u smirivanju iziritirane barijere kože.

Sastojci

  • 2 kesice čaja od kamilice
  • 1 kašikica meda
  • 1 kašikica kvasca

Priprema

Skuhajte dvije šoljice čaja od kamilice i pričekajte da se čaj potpuno ohladi. Pomiješajte med i kvasac te dodajte dovoljno hladnog čaja da dobijete pastu koja vam je dovoljna za cijelo lice. Nanesite tanki sloj i ostavite 20 minuta. Operite lice toplom vodom i nanesite hidratantnu kremu.

Maska za toniranje i posvjetljivanje

Umjesto da trošite hrpu novca na tonike i raznorazne čudesne kreme za posvjetljivanje, prvo ispobajte ovu prirodnu masku za lice. Jogurt je pun mliječne kiseline koja će ukloniti odumrle površinske stanice kože i otkriti svjetlije slojeve koji se kriju ispod. Med će koži dati elastičnost, dok je kurkuma izuzetno korisna u borbi protiv pigmentacije.

Sastojci

  • 1 kašika domaćeg jogurta
  • 1kašika meda
  • 1 kašikica kurkume

Priprema

Pomiješajte sve sastojke i nanesite na suhu kožu. Pustite 10 do 15 minuta, isperite toplom vodom i nanesite hidratantnu kremu.

Maska za blistavu kožu

Ako su vam hladnoća, vjetar i suh zrak isušili i oštetili kožu, pokušajte joj vratiti sjaj i blistav izgled uz pomoć ove maske za lice s aloe verom, papajom i kakaom. Aloe vera sadrži vitamine A, C, E, B1, B2, B3, B6 i B12, ima regenerirajuća i umirujuća svojstva, dok je papaja prirodni eksfolijant koji će otkloniti mrtve stanice kože, ostavljajući vašu kožu blistavo sjajnom i glatkom.

Sastojci

  • 1 žlica nezaslađenog kakao praha
  • ¼ svježe papaje
  • malo soka aloe vere

Priprema

Izmiješajte sve sastojke i nanesite masku na suhu kožu. Pustite 10 minuta na koži. Uklonite uz pomoć blazinica ili maramica te isperite lice u toploj vodi.