Dobro je znati

Donosimo osnovne savjete za njegu kože

Autor: Žene.ba
Donosimo osnovne savjete za njegu kože
Foto: Ilustracija

Kada se suočavamo s raznim problemima kože poput mitesera, pigmentacije ili preuranjenih bora, lako možemo postati zabrinuti i potražiti brza rješenja. Često nas iskušenje vodi u drogerije u potrazi za novim proizvodima, nadajući se da će riješiti naše probleme. Ali ponekad za tim nema potrebe.

Naravno, pravilno odabrani kozmetički proizvodi mogu biti od velike pomoći jer sadrže razne aktivne sastojke koji djeluju na različita stanja kože. Međutim, prije nego što krenete u kupovinu, najbolje je potražiti savjet od dermatologa kako biste bili sigurni da odabirete proizvode koji odgovaraju vašoj koži. Ipak, s vremenom se možemo iznenaditi koliko novca potrošimo na kozmetiku jer kvalitetni proizvodi obično nisu jeftini.

Srećom, postoje i drugi načini za poboljšanje stanja kože koji su potpuno besplatni. Radi se o jednostavnim trikovima za njegu kože koji su poznati još od vremena naših baka. Ovi mudri savjeti mogu vam pomoći u rješavanju ili ublažavanju nekih problema s kožom, a ključ je u dosljednosti u primjeni.

Ogledalce, ogledalce

Kada se previše približimo ogledalu, odjednom postanemo svjesni svake sitnice na našoj koži - svaki miteser ili mrljicu koju inače možda ne primjećujemo. To nas potiče da želimo nešto poduzeti i petljati se s osjetljivom kožom lica, što često samo dodatno pogoršava stanje. Možda zvuči smiješno, ali ogledala koja povećavaju naše lice mogu postati naš neprijatelj. Ona nas zavaravaju jer nam čine da naše lice izgleda gore nego što zapravo jeste. U stvarnosti, niko drugi ne primjećuje svaku sitnicu na našoj koži osim nas samih, a to samo postaje očito nakon predugog i predetaljnog gledanja u ogledalo. Stoga je važno povremeno odmaknuti se od ogledala i dopustiti svojoj koži da diše. Prestanite postavljati nerealne zahtjeve svom licu jer to može biti kontraproduktivno.

Pranje ruku

Ako toga nismo bile svjesne ranije, nakon pandemije svima nam postalo kristalno jasno koliko je redovno pranje ruku važno. Ova jednostavna metoda pomaže nam da ostanemo zdravi, ali jednako je učinkovita i kad je u pitanju zdravlje naše kože. Zamislite samo šta sve diramo rukama tokom dana – od kvaka do rukohvata u javnom prijevozu – a zatim nesvjesno dotičemo svoje lice. U tren oka bakterije i prljavština prenosi se na osjetljivu kožu lica – i eto problema. Dakle, perite ruke što češće i također, pripazite na svoj mobitel za koji kažu da napravi rasadnik bakterija.

Čista jastučnica

Promjena jastučnice može biti ključna za zdravlje i čistoću kože lica, posebno ako patite od problema poput nečiste kože. Na jastučnici se tokom vremena nakupljaju bakterije, ostatci make-upa, znoj, odumrle ćelije kože, perut i druge nečistoće. Sve ove tvari mogu začepiti pore i prouzročiti različite probleme s kožom lica. Redovno mijenjanje jastučnice može pomoći u sprječavanju takvih problema i održavanju kože čistom i zdravom. Stoga, ne zaboravite povremeno promijeniti jastučnicu kako biste osigurali optimalne uslove za svoju kožu.

Smanjite temperaturu vode

Ako uživate u dugim tuševima s vrućom vodom, možda ćete biti iznenađeni saznanjem da to vašoj koži neće biti po volji. Iako topla voda može biti opuštajuća, dugotrajno izlaganje visokim temperaturama može isušiti kožu i ukloniti njezin prirodni zaštitni sloj. To može rezultirati iritacijama i crvenilom.