Dosadna pojava

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta da se riješite celulita

Autor: Žene.ba
Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta da se riješite celulita
Foto: Ilustracija

DonCelulit ili "narandžina kora" proizlazi iz nakupljanja masnih stanica, toksina i vode u potkožnom tkivu, što rezultira neujednačenom površinom kože. Iako se pojavljuje kod oba spola, češći je kod žena, a gotovo da nema žene koja ga nema. Nivo izraženosti može varirati, a nakon zimskog perioda može postati posebno primjetan i izazov za mnoge.

Iako nije moguće potpuno "izbrisati" celulit, primjenom nekoliko ključnih savjeta moguće ga je značajno smanjiti. Međutim, važno je imati na umu da postizanje željenog izgleda zahtijeva vremena i ustrajnosti. Noge s manje celulita postat će rezultat kontinuiranog rada i truda.

Pravilna prehrana

Pravilna prehrana je ključni faktor u borbi protiv celulita. Važno je smanjiti unos masne hrane, šećera i soli, koji često doprinose nastanku i pogoršanju stanja celulita. Umjesto toga, preporučuje se povećati unos vode, voća, povrća i integralnih žitarica. Ove namirnice ne samo da mogu pomoći u smanjenju vidljivosti celulita, već i pozitivno uticati na opće zdravlje organizma. Naglasak treba staviti i na unos dovoljne količine vode, jer hidratacija igra ključnu ulogu u uklanjanju toksina iz organizma, što je važno za smanjenje celulita.

Redovna fizička aktivnost

Redovno vježbanje može povećati mišićnu masu i smanjiti postotak tjelesne masti, što može doprinijeti smanjenju celulita. Ključno je fokusirati se na vježbe snage za problematična područja kao što su bedra i stražnjica te ih kombinirati s kardiovaskularnim vježbama kako biste postigli maksimalne rezultate.

Masaže i tretmani

Razne masaže i profesionalni tretmani poput radiofrekvencije, ultrazvučne lipolize ili maderoterapije mogu biti korisni u borbi protiv celulita. Oni poboljšavaju cirkulaciju i limfnu drenažu, što može smanjiti vidljivost celulita. Međutim, ako se oslonite samo na kozmetičke tretmane bez promjene prehrane, rezultati mogu biti ograničeni i možda nećete postići željene rezultate. Važno je kombinovati ove tretmane s pravilnom prehranom i redovnim vježbanjem za najbolje rezultate.

Kozmetički proizvodi

Iako se često mogu vidjeti reklame za proizvode koji obećavaju brisanje celulita, u stvarnosti to nije tako jednostavno. Mnoge kreme i losioni namijenjeni smanjenju celulita mogu pomoći u poboljšanju teksture kože kada se koriste u kombinaciji s drugim metodama kao što su pravilna prehrana, vježbanje i profesionalni tretmani. Međutim, važno je imati na umu da kreme i slični proizvodi sami po sebi ne mogu u potpunosti eliminisati celulit.

Kompresivne čarape

Kompresivne čarape inovativno su rješenje koje može imati pozitivnu ulogu u poboljšanju cirkulacije krvi i limfe te samim time pridonijeti smanjenju vidljivosti celulita. Ove vrste odjevnih predmeta posebno su korisne za osobe koje provode velik dio dana u sjedećem ili stojećem položaju. Međutim, iako kompresivne čarape mogu pružiti određeno olakšanje i vizualno poboljšanje stanja celulita, one nisi zamjena za zdrave životne navike koje uključuju uravnoteženu prehranu, redovno vježbanje i odgovarajuću hidraciju.