Donosimo savjete

Evo zašto bismo trebali pariti lice i kako to ispravno napraviti kod kuće

Autor: Žene.ba
Evo zašto bismo trebali pariti lice i kako to ispravno napraviti kod kuće
Foto: Instagram

Parenje lica predstavlja jeftin i jednostavan način poboljšanja naše rutine njege kože. Prednosti ovog kućnog tretmana uključuju eliminaciju nečistoća i viška masnoće, poticanje cirkulacije te bolju apsorpciju proizvoda za njegu kože. Međutim, važno je biti oprezan kako bismo izbjegli moguće opekline.

Tražite način da unaprijedite svoju rutinu njege kože bez dodatnih troškova? Parenje lica je jednostavan kućni tretman koji pruža čišćenje, hranjenje i osjećaj luksuza. Ovaj postupak pomaže otvaranju pora, potiče cirkulaciju kože i oslobađa višak sebuma. To je izvrstan način za postizanje sjajne kože bez potrebe za novcem ili odlaskom u saunu. U nastavku saznajte što istraživanja kažu o prednostima parenja lica.

View this post on Instagram

A post shared by Gloway (@gloway_nz)

Parenje lica čisti kožu otvarajući pore i olakšavajući oslobađanje nakupljene prljavštine za dublje čišćenje. Osim toga, otvaranje pora omekšava mitesere, olakšavajući njihovo uklanjanje bez potencijalnog oštećenja kože. Također, parenje lica potiče cirkulaciju. Topla para i povećano znojenje proširuju krvne žile i povećavaju protok krvi, što hrani kožu i opskrbljuje je kisikom, rezultirajući prirodnim, zdravim sjajem.

View this post on Instagram

A post shared by Gloway (@gloway_nz)

Parenje lica pomaže u oslobađanju bakterija i ćelija koje mogu izazvati akne. Otvorenim porama olakšava se izbacivanje odumrlih stanica kože, bakterija i drugih nečistoća koje mogu začepiti pore i doprinijeti stvaranju prištića i akni. Nakon što se pore otvore, te nečistoće mogu biti uklonjene prilikom umivanja, što može spriječiti upalu. Parenje lica također oslobađa zarobljeni sebum, prirodno ulje koje proizvode lojne žlijezde. Inače, taj sebum bi mogao ostati zarobljen ispod površine kože, stvarajući povoljno okruženje za razvoj bakterija koje uzrokuju akne i mitesere.

Kako pravilno pariti lice kod kuće?

Uređaji za parenje lica

Dostupni su nam mnogi uređaji namijenjeni njezi lica na paru i njihova cijena može poprilično varirati. Međutim, nema naučnih dokaza koji potvrđuju njihovu korist. Ovi uređaji za parenje lica dolaze s različitim značajkama i dodacima za uklanjanje mitesera i prištića. Pogrešno korištenje tih metoda i uređaja potencijalno može učiniti više štete nego koristi, stoga je iznimno važno postupati oprezno i biti nježan prema koži lica.

Tretman parom iznad posude s vrućom vodom

Isto pravilo vrijedi i za parenje lica iznad posude pune kipuće vode - potrebno je biti oprezan kako ne bismo opekli kožu lica. Obavezno je podizati i spuštati glavu za više ili manje topline ili možemo na nekoliko sekundi i odmaknuti ručnik koji smo prethodno prebacili preko glave, da se ohladimo ako je to potrebno. Dovoljno je pariti lice otprilike 5 do 10 minuta, na udaljenosti od minimalno 20 cm od posude. Sve više od toga može izazvati kontra efekt.

Dodavanje soli, limuna, zelenog čaja, začinskog bilja i eteričnih ulja poput ulja čajevca u vodu tokom tretmana može pružiti dodatne osjećaje ugodnosti i opuštanja. Međutim, važno je napomenuti da trenutno nema dovoljno naučnih dokaza koji potvrđuju da svojstva ovih dodataka zaista prodiru kroz paru i imaju koristi za kožu. Iako su mnoge prednosti ovih sastojaka dokazane kada se koriste izravno na koži, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo imaju li iste benefite kada se koriste putem parenja.