Donosimo savjete

Izbor kreme za njegu masne kože: Ključ za uspješnu rutinu

Autor: Žene.ba
Izbor kreme za njegu masne kože: Ključ za uspješnu rutinu
Foto: Ilustracija

Za masnu kožu često smatraju da hidratantna krema nije potrebna jer su sklonije samoovlaživanju sebumom. Međutim, iako sebum održava kožu njegovanom, ne može je hidrirati kao što to čini hidratantni serum. Stoga je važno razumjeti da koža treba podjednako njegu i vlagu kako bi ostala zdrava i uravnotežena.

Zato je važno da masne kože koriste hidratantnu kremu za lice, ali ne bilo koju. Tipična krema za lice može začepiti pore i biti preteška za masnu kožu, koja je često i sklonija problemima ili dehidraciji. Idealno za ovakvu kožu su dva tipa krema: lagana gel krema koja dubinski hidrira ili hidratantna krema koja pomaže u balansiranju lučenja sebuma.

Hidratantna krema koja balansira lučenje sebuma posebno je formulisana za regulaciju proizvodnje sebuma, prirodnog ulja koje proizvode lojne žlijezde u koži. Ove kreme sadrže sastojke koji ciljano djeluju na kontrolu proizvodnje sebuma kako bi se postigao balans i spriječile neželjene pojave poput prištića, komedona ili dehidracije.

Masna koža često ima tendenciju prekomjerne proizvodnje sebuma, što može rezultirati masnim sjajem, začepljenim porama i pojavom akni. Stoga je glavni cilj ovih krema smanjiti višak sebuma na koži, posebno kod osoba s masnom ili mješovitom kožom.

View this post on Instagram

A post shared by CASS DIMICCO (@cassdimicco)

Osim regulacije proizvodnje sebuma, ove kreme često sadrže hidratantne sastojke koji hidratiziraju kožu bez dodatnog opterećenja masnoćom. Također, mogu sadržavati sastojke s matirajućim učinkom koji pomažu u smanjenju sjaja na koži i stvaranju matiranog izgleda.

Kreme koje balansiraju lučenje sebuma obično su lagane teksture i brzo se upijaju u kožu. Mogu se koristiti kao dio dnevne ili noćne rutine njege kože, ovisno o potrebama i preferencijama pojedinca, iako većinom najviše služe u dnevnoj rutini, posebice kod šminkanja.

Koji sastojci u skincareu balansiraju lučenje sebuma?

  • Salicilna kiselina – ova beta-hidroksi kiselina (BHA) prodire duboko u pore i pomaže u uklanjanju viška sebuma, mrtvih ćelije kože i nečistoća koje mogu začepiti pore i uzrokovati akne. Također ima protuupalna svojstva koja pomažu u smirivanju upaljenih područja kože.
  • Niacinamid – odnosno vitamin B3 ima brojne koristi za kožu, uključujući regulaciju proizvodnje sebuma. On pomaže u sužavanju pora, smanjenju masnoće i sprječavanju pojave akni. Također ima protuupalna svojstva koja pomažu u smirivanju iritacije i crvenila kože.
    • Cinkov oksid – Ovaj mineralni sastojak se često koristi u proizvodima za njegu kože zbog svojih adstrigentnih i antibakterijskih svojstava. On pomaže u apsorpciji viška sebuma, sužavanju pora i smanjenju masnoće na koži.
    • Ekstrakt vrbe – ovaj prirodni sastojak sadrži salicin, koji se pretvara u salicilnu kiselinu u koži. On tako pomaže u kontrolisanju proizvodnje sebuma, smanjujući višak masnoće na koži i sprečavajući začepljenje pora.
    • Ekstrakt algi – sadrži minerale i antioksidanse koji pomažu u čišćenju pora i regulisanju proizvodnje sebuma. Također hidratizira kožu bez dodavanja dodatne masnoće.
    • Bakuchiol – ovaj popularni sastojak je biljna alternativa retinolu koja pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma i poboljšava teksturu kože bez iritacije. Također ima antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.
    • Ekstrakt sjemenki konoplje – ovaj sastojak je bogat omega masnim kiselinama koje pomažu u hidrataciji kože i regulisanju proizvodnje sebuma. Također ima protuupalna svojstva koja pomažu u smirivanju iritacije i crvenila kože.
    • Ekstrakt sladića – ovaj biljni ekstrakt poznat je kao fantastičan antioksidans koji pritom ima i snažno protuupalno djelovanje. Također, balansira lučenje sebuma, a može pomoći i posvijetliti mrljice.