Njega kože

Kako retinol i kiseline uključiti u jesenju rutinu

Autor: Žene.ba
Kako retinol i kiseline uključiti u jesenju rutinu
Foto: Instagram

Kada govorimo o njezi kože i postizanju zdravog, sjajnog izgleda, retinol i kiseline za lice često su u fokusu. Tokom ljetnih mjeseci, obično se držimo jednostavnijih rutina koje uključuju zaštitu od sunca i SPF proizvode. Međutim, s dolaskom jeseni, često razmišljamo o obogaćivanju svoje njege sa jačim tretmanima. Retinol i kiseline mogu igrati ključnu ulogu u ovom prelaznom periodu. Da li i kako zaista funkcionišu? Kako ih pravilno koristiti? Saznajte sve što vam je potrebno u nastavku.

Retinol i njegovi derivati su oblici vitamina A koji igraju značajnu ulogu u obnavljanju ćelija kože. Iako se često koristi u kozmetici, retinol dolazi u nekoliko oblika: prekursori, čisti retinol i kiselina vitamina A. Čisti retinol, zbog svoje snage, obično se koristi u manjim koncentracijama, dok se kiseline vitamina A često mogu nabaviti samo na recept.

View this post on Instagram

A post shared by bella thomas (@bellathomas)

Retinol i kiseline su poznati po svojim blagotvornim učincima na kožu. Stimulišu proizvodnju kolagena, pomažu u smanjenju bora i ujednačavaju ten. Idealno je započeti s njihovom upotrebom negde u srednjim dvadesetim godinama ili u kasnim dvadesetim za osobe s manje problematičnom kožom. Uvođenje ovih sastojaka u rutinu treba da bude postepeno – počnite s malim količinama i postupno povećavajte frekvenciju primjene, ali ne više od tri puta sedmično.

Retinol i kiseline pomažu u smanjenju bora, uklanjanju nečistoća i sužavanju pora. Njihova sposobnost stimulacije kolagena vodi ka blistavoj i zdravijoj koži. Takođe, smanjuju proizvodnju sebuma, što može pomoći u prevenciji akni i bubuljica.

Čudo iz B. Gradiške

Tea Kovačević nova kraljica Evrope

Korisni savjeti

Jeste li već organizovali ormar za jesen?