Imamo odgovor

Kako sačuvati kosu od sunca i morske soli?

Autor: Žene.ba
Kako sačuvati kosu od sunca i morske soli?
Foto: Instagram

Ljeto je vrijeme za opuštanje na plaži i uživanje u suncu, ali dok se brinemo o zaštiti kože, često zaboravljamo na važnost njege kose. Sunce, morska sol i vjetar mogu značajno oštetiti kosu, ali uz nekoliko korisnih savjeta i proizvoda, vaša kosa će ostati zdrava i sjajna tokom cijelog ljeta.

1. Posjetite frizera prije odmora

Jedan od ključnih koraka za zdravu kosu na plaži je sređivanje prije putovanja. Ako je potrebno, skratite oštećene vrhove kako bi vaša kosa bila spremna za izazove sunca i mora. To može značajno smanjiti potrebu za intenzivnim tretmanima nakon odmora.

2. Kokosovo ulje kao spasitelj

Kokosovo ulje je prirodni saveznik za vašu kosu na plaži. Nanesite ga na vlažnu kosu prije izlaganja suncu kako bi zaštitili vlasište i kosu od isušivanja. Ovo ulje dubinski hrani kosu i ostavlja je mekom i sjajnom. Alternativa su ulje argana ili ulje oraha, koja također pružaju hidrataciju i štite kosu od vanjskih uticaja.

3. Kvalitetna četka za kosu

Investiranje u kvalitetnu četku za kosu može napraviti veliku razliku. Tangle Teezer četka je odličan izbor za raščešljavanje nakon što more zamrsi vašu kosu. Ako imate kovrdžavu kosu, razmislite o češlju sa širokim zupcima koji će nježno razmrsiti kosu bez lomljenja ili oštećenja.

4. Izbjegavajte bespotrebno kvašenje kose

Iako je primamljivo da skačete u vodu, prečesto kvašenje može oštetiti kosu. Koristite šnale ili šešire kako biste zaštitili kosu od direktnog izlaganja suncu. Kada se kosa kvasi, brzo je isperite slatkom vodom kako biste izbjegli isušivanje.

5. Zaštita od sunca

Klasični slamnati šešir ili trendy kačket su idealni aksesoari koji ne samo da štite kosu od sunčevih zraka, već i doprinose vašem ljetnom stilu. Ako nosite marame, postavite ih preko šešira radi dodatne zaštite od UV zraka.

6. Pletenice za stil i zaštitu

Pletenice su ne samo modni statement već i odlična zaštita za kosu na plaži. One sprječavaju mršenje kose i pomažu u očuvanju hidratacije tokom dana. Dodatni plus je što možete nositi pletenice i za večernji izlazak nakon što završi dan na plaži.