Napravite sami

Nahranite svoju kožu uz ova tri DIY pilinga

Autor: Žene.ba
Nahranite svoju kožu uz ova tri DIY pilinga
Foto: Ilustracija

Sunčanje je jedna od najdražih ljetnih aktivnosti, ali pretjerivanje može ostaviti neželjene tragove na vašoj koži. Na sreću, uz pravilnu njegu, vaša koža može zadržati svoj sjaj i mekoću. Osim što je važno koristiti kreme i losione za sunčanje, redovito korištenje pilinga ključno je za uklanjanje odumrlih ćelija kože i poboljšanje njene teksture.

Dok su trgovine prepune raznih prozivoda za piling, ovog puta preporučujemo DIY opcije koje možete prilagoditi svojim potrebama. Manje je više kada su u pitanju sastojci - sve što vam treba su nekoliko jednostavnih sastojaka da biste postigli željeni učinak.

1. Piling za bazi šećera i kokosa

  • 1 šoljica šećera (bijeli ili smeđi)
  • 1/2 šoljice kokosovog ulja
  • 1 čajna kašika domaćeg meda

Kombinujte šećer i kokosovo ulje dok ne dobijete glatku smjesu, zatim dodajte med. Nanesite na vlažnu kožu kružnim pokretima, lagano masirajte i isperite mlakom vodom. Šećer djeluje kao prirodni eksfolijant, uklanjajući odumrle ćelije s površine kože, dok kokosovo ulje hidratizira i smiruje kožu. Med dodatno hidratizira kožu i smanjuje upale.

View this post on Instagram

A post shared by Fredrika Akander (@fakander)

2. Piling na bazi zobenog brašna i jogurta

  • 1/2 šoljice zobenog brašna
  • 1/4 šoljice prirodnog jogurta
  • 1 čajna kašika domaćeg meda

Pomiješajte zobeno brašno i jogurt te dodajte med. Nanesite na kožu, lagano masirajte i isperite mlakom vodom. Zobeno brašno nježno eksfolira kožu i umiruje je, dok jogurt sadrži mliječnu kiselinu koja pomaže u uklanjanju odumrlih ćelija s površine kože i poboljšava tonus kože.

3. Piling na bazi kafe i maslinovog ulja

  • 1/2 šoljice mljevene kafe
  • 1/4 šoljice maslinovog ulja

Pomiješajte mljevenu kafu s maslinovim uljem dok ne dobijete homogenu smjesu. Nanesite na vlažnu kožu, lagano masirajte i isperite mlakom vodom. Kava je bogata antioksidansima koji poboljšavaju cirkulaciju i teksturu kože, dok maslinovo ulje hidratizira i hrani kožu vitaminima.