Nije isto

Postoji razlika između suhe i dehidrirane kože, a evo i koja

Autor: Žene.ba
Postoji razlika između suhe i dehidrirane kože, a evo i koja
Foto: Ilustracija

Kada je u pitanju njega kože, važno je razumjeti razliku između suhe i dehidrirane kože kako biste mogli pružiti pravilnu njegu. Iako ove dvije pojave mogu imati slične simptome, kao što su perutanje i osjećaj zategnutosti, uzrok i način tretiranja razlikuju se. Evo kako prepoznati i njegovati suhu i dehidriranu kožu.

Suha koža

Suha koža obično je rezultat nedostatka prirodne vlage i lipida u koži. To može biti genetska predispozicija ili posljedica vanjskih faktora poput hladnog vremena ili agresivnih proizvoda za njegu kože.

Simptomi suhe kože uključuju:

  • Perutanje kože.
  • Zategnutost ili nelagoda nakon pranja lica.
  • Crvenilo ili iritacija.
  • Povećana osjetljivost na proizvode za njegu kože.

Dehidrirana koža

Dehidrirana koža rezultat je nedostatka vode u koži, što može biti uzrokovano unutarnjim i vanjskim faktorima. To znači da čak i masna koža može biti dehidrirana.

Simptomi dehidrirane kože uključuju:

  • Suhoća i zatezanje kože.
  • Pojava finih linija i bora.
  • Mat izgled kože.
  • Nedostatak elastičnosti.

Njega suhe i dehidrirane kože

Hidratacija

Za suhu kožu koristite bogate i hranjive kreme koje sadrže shea maslac ili ulja poput kokosa ili badema. Za dehidriranu kožu, koristite vlažne i laganije formule koje sadrže hijaluronsku kiselinu ili glicerin.

Umivanje lica

Izaberite blage i hidratantne proizvode za čišćenje koji ne isušuju kožu. Izbjegavajte agresivne sapune i proizvode koji sadrže alkohol.

Redovna eksfoliacija

Suha koža može imati koristi od nježne eksfolijacije kako bi se uklonile mrtve stanice kože i potaknula obnova kože. Dehidrirana koža treba nježnu eksfolijaciju kako bi se uklonili slojevi nakupljene mrtve kože i omogućila bolja apsorpcija hidratantnih proizvoda.

Zaštita od sunca

Bez obzira na tip kože, važno je koristiti SPF kako biste zaštitili kožu od štetnih sunčevih zraka i spriječili dodatno isušivanje.

Unutrašnja hidratacija

Ne zaboravite piti dovoljno vode tokom dana kako biste održali hidrataciju kože iznutra.
Pametna njega kože prilagođena vašim potrebama ključna je za održavanje zdrave i sjajne kože. Razumijevanje razlike između suhe i dehidrirane kože pomoći će vam da odaberete prave proizvode i pravilno njegujete svoju kožu.