Evo kako

Pripremite stopala za nošenje otvorene obuće bez posjete pedikeru

Autor: Žene.ba
Pripremite stopala za nošenje otvorene obuće bez posjete pedikeru
Foto: Ilustracija

S porastom temperatura, vrijeme je da premjestite ljetnu obuću na vidljivije police. No, nošenje otvorene obuće zahtijeva njegovanje noktiju i stopala. Dok mnogi preferiraju odlazak u salon na pedikuru, sve to možete obaviti sami slijedeći nekoliko jednostavnih koraka.

Pripremite opuštajuću i hranjivu kupku

Prvi korak u pripremi stopala za otvorenu obuću je namakanje. Topla kupka omekšat će kožu i olakšati uklanjanje odumrlih ćelija, a sve što trebate napraviti je u lavor s toplom vodom dodati malo soli, sode bikarbone ili nekoliko kapi eteričnog ulja lavande za opuštanje. Stopala namačite 15-20 minuta, a zatim posušite čistim peškirom.

Vrijeme je za piling

Nakon namakanja, slijedi piling koji će ukloniti odumrle ćelije kože. Možete koristiti gotove, kupovne pilinge, ili napraviti vlastiti kod kuće. Jednostavan domaći piling sastoji se od mješavine šećera i maslinovog ulja, a nanesite ga tako da nježno masirate stopala kružnim pokretima s naglaskom na mjesta na kojima je koža zadebljanija (pete, bočni dijelovi palca i slično).

Uklanjanje odumrlih ćelija kože

Za uklanjanje odumrlih ćelija kože i žuljeva koristite rašpu za stopala ili bilo koji drugi alat koji tome služi. Ako je koža na nekim dijelovima dosta tvrđa, koristite specijalizovanu britvicu za uklanjanje, no budite jako oprezni i polako radite kako ne biste uklonili previše kože ili se porezali. Nakon što ste fizički uklonili zadebljanu kožu, stopala ponovno nježno izrašpajte kako biste sve dodatno finalizirali.

Hidracija

Hidracija je ključna za meka i glatka stopala. Stoga nakon pilinga nanesite bogatu hidratantnu kremu ili ulje za stopala. Preporučuje se korištenje kreme koja sadrži ureju jer ona dubinski hidratizira i omekšava kožu, a za nešto intenzivniji tretman, nanesite kremu prije spavanja i obucite pamučne čarape kako bi se krema bolje upila te s ostatkom njege nastavite idući dan. Također, u drogerijama se mogu kupiti i brojne maske za stopala ili tretmani za preko noći.

Njega i oblikovanje noktiju

Lijepo oblikovani i zdravi nokti dodatno će naglasiti ljepotu vaših stopala. Skratite nokte te potisnite kožicu pomoću drvenog štapića, a savjet je da izbjegavajte rezanje kožice kako biste spriječili infekcije. Na kraju, nanesite bazni lak, omiljenu nijansu laka i završni sjaj.

Nastavite s održavanjem

Jednom kad sredite nokte i stopala, tu priča ne staje jer je cijeli proces potrebno ponavljati. Redovna njega uključuje periodično namakanje i uklanjanje odumrlih ćelija kože, a isto se tiče i lakiranja te uređivanja noktiju.