Poboljšajte rutinu

Put do savršeno glatkih nogu: Vodič za brijanje i depilaciju

Autor: Žene.ba
Put do savršeno glatkih nogu: Vodič za brijanje i depilaciju
Foto: Ilustracija

U želji za glatkim nogama, brijanje i depilacija su često prva opcija koju mnoge žene odabiru. Bez obzira jeste li početnica u svijetu depilacije ili tražite savjete kako poboljšati svoju rutinu, pravilno brijanje i depilacija mogu biti ključni koraci prema postizanju željenog rezultata.

Kada je riječ o brijanju, postoji nekoliko ključnih pravila koja treba slijediti kako biste postigli najbolje rezultate i izbjegli iritaciju kože. Pravilo o namakanju kože prije brijanja je iznimno važno, jer omekšava dlake i otvara pore, olakšavajući proces brijanja i smanjujući rizik od iritacije. Također, važno je brijati se u smjeru rasta dlaka kako biste smanjili rizik od urastanja dlačica i iritacije kože. Pokušajte izbjegavati prekomjerno prelazak brijača preko istog dijela kože, jer to može nadražiti kožu i uzrokovati crvenilo.

U nastavku, razmotrit ćemo još neka važna pravila za pripremu, proces brijanja i njegu nakon brijanja kako biste osigurali najbolje rezultate.

Priprema kože: Prije brijanja, preporučuje se tuširanje ili namakanje nogu u toploj vodi kako bi se omekšala koža i dlake. Ovo također pomaže u otvaranju pore, olakšavajući proces brijanja.

Kvalitetan brijač: Upotreba oštrih i kvalitetnih britvica ključna je za učinkovito i sigurno brijanje. Oštrica treba biti čista i bez hrđe kako bi se izbjegle infekcije i iritacija.

Krema ili gel za brijanje: Korištenje kreme ili gela za brijanje pomaže u omekšavanju dlaka i stvaranju zaštitnog sloja između kože i britvice, smanjujući trenje i iritaciju.

Njega nakon brijanja: Nakon brijanja, važno je nježno osušiti kožu tapkanjem, umjesto trljanjem, kako biste izbjegli dodatno iritiranje. Nanesite hidratantnu kremu ili losion kako biste hidratizirali i umirili kožu.

A ako preferirate depilaciju...

Brijanje je praktično, no ipak ne daje dugotrajne rezultate.

Depilacija voskom i šećernom pastom su popularni načini uklanjanja dlačica koji nude dugotrajne rezultate i relativno brzo postižu željeni učinak. Depilacija voskom, koja se smatra učinkovitom metodom, pruža rezultate koji traju od tri do šest sedmica. Ovaj postupak uključuje nanošenje vrućeg voska na kožu u smjeru rasta dlačica, a zatim uklanjanje voska trakom u suprotnom smjeru. Važno je prepustiti se iskusnoj kozmetičarki i opustiti se tokom tretmana kako biste smanjili nelagodu. Nakon tretmana, preporučuje se nanošenje antibakterijskog losiona kako bi se umirila koža i spriječile infekcije.

S druge strane, depilacija šećernom pastom nudi slične rezultate kao i depilacija voskom, ali mnoge žene ocjenjuju da je manje bolna. Ljepljiva šećerna traka nanosi se na kožu i zatim uklanja, pružajući rezultate koji traju šest sedmica ili čak duže. Ova metoda je nježnija od voska i može biti prikladnija za žene s osjetljivom kožom. Priprema za ovu vrstu depilacije uključuje piling kože 48 sati prije tretmana i izbjegavanje agresivnih preparata te vruće vode, kako bi se izbjeglo isušivanje kože.