Koža pamti sve

Stres se može negativno odraziti na vašu kožu, a evo i kako

Autor: Žene.ba
Stres se može negativno odraziti na vašu kožu, a evo i kako
Foto: Ilustracija

Naša koža odražava naše emocionalno stanje, a teški i uznemirujući trenuci mogu imati direktan uticaj na njeno zdravlje. Stres je fizički odgovor na različite pritiske i može izazvati širok spektar emocionalnih i fizičkih reakcija. Kada smo pod stresom, naše tijelo percipira prijetnju i reaguje proizvodnjom kortizola, hormona koji može potaknuti pojačanu proizvodnju sebuma, što rezultira pojavom akni, crvenila, upalnih procesa, kao i drugih stanja poput rozacee i ekcema.

Kortizol pokreće različite hemijske reakcije koje mogu povećati osjetljivost vaše kože na vanjske iritante. Evo načina na koje stres može negativno utjecati na izgled vaše kože.

Crvenilo lica

Stres uzrokuje da ljudi često dišu kratko i plitko, što je obrambeni mehanizam tijela. Iako ovo može pomoći u trenutnom upravljanju stresom, ima negativan uticaj na izgled kože.

Akne

Stres može uzrokovati pogoršanje stanja kože, bez obzira na to već patite li od akni, psorijaze ili ekcema. Kada je riječ o aknama, stres potiče oslobađanje kortizola, hormona koji može poremetiti ravnotežu drugih hormona u tijelu. Povećana proizvodnja sebuma može začepiti pore, što stvara povoljno okruženje za razvoj bakterija, rezultirajući nastankom akni.

Suha koža

Stres može smanjiti prirodnu lipidnu barijeru kože, što uzrokuje povećanu isparavanje vlažnosti i suhoću kože. Istovremeno, usporava se proces obnove stanica kože, što rezultira perutanjem i ljuštenjem kože. Nagomilavanje mrtvih stanica kože doprinosi nezdravom i dosadnom izgledu lica.