Prevencija je ključna

Tri ključna pravila za očuvanje mladolike kože čak i uz ljubav prema sunčanju

Autor: Žene.ba
Tri ključna pravila za očuvanje mladolike kože čak i uz ljubav prema sunčanju
Foto: Instagram

Kako bismo u potpunosti uživali u sunčanim danima, važno je zaštititi našu kožu od neželjenih posljedica izlaganja suncu. Evo tri ključna pravila koja će vam pomoći očuvati mladolikost kože, čak i uz česte boravke na otvorenom.

Svaki dan koristite zaštitni faktor

Dok su naše bake nosile maslinovo ulje na plažu, mi smo svjesni štetnih posljedica takvih navika za kožu. Kako bismo očuvali zdravlje i mladolikost kože, važno je koristiti kreme, gelove ili sprejeve s SPF-om svakodnevno, ne samo tokom ljetnih odmora. Bez obzira na vremenske uslove ili aktivnosti, zaštita od sunca trebala bi biti dio naše svakodnevne rutine. Naviknite se koristiti zaštitu od sunca čim izađete iz kuće, bilo da idete u prirodu, vozite se ili boravite u zatvorenom prostoru. Zapamtite, redovno obnavljanje zaštitnog sloja tokom dana također je važno, ali prvo treba stvoriti naviku nanošenja zaštitne kreme svakog jutra.

Održavajte kožu dobro hidriranom

Postoji pogrešno mišljenje da su hranjive i hidratantne kreme namijenjene samo suhoj koži, dok bi osobe s mješovitom ili masnom kožom trebale izbjegavati hidrataciju i isušiti lice. Međutim, pretjerano isušivanje masne kože može rezultirati pojačanim lučenjem sebuma, što zapravo može pogoršati stanje kože. Bez obzira na tip kože, važno je pružiti joj odgovarajuću hidrataciju kako bi ostala zdrava i zaštićena od negativnih uticaja sunca. Pronalaženje hidratantne kreme prilagođene vašem tipu kože ključno je, a isto tako je važno hidratirati kožu i iznutra.

Mikrobi na koži

Koža je naš najveći organ, a naseljavaju je brojne bakterije, virusi, gljivice i drugi mikroorganizmi. Iako može zvučati zastrašujuće, ovi mikroorganizmi igraju ključnu ulogu u zdravlju kože. Pomažu u zaštiti od infekcija, jačanju imuniteta i obnavljanju oštećenja uzrokovanih sunčevim zračenjem. Stoga je važno odabrati proizvode za njegu kože koji podržavaju zdravlje mikrobioma umjesto da ga narušavaju.