Da li zaista djeluje?

Viralna masaža koja obećava bolju strukturu lica bez skupocjenih zahvata

Autor: Žene.ba
Viralna masaža koja obećava bolju strukturu lica bez skupocjenih zahvata
Foto: Ilustracija

Društvene mreže preplavljene su videima koji prikazuju čuda masaže lica, a među najistaknutijim zvijezdama ove tehnike je Anastasia, certificirana terapeutkinja koja prati više od 2,2 miliona pratilaca. Njeno lice danas izgleda značajno drugačije nego prije osam godina, a ona tvrdi da je sve to rezultat masaže lica. No, kako tačno ova tehnika djeluje i može li donijeti stvarne rezultate?

Anastasia, koja je prvobitno bila skeptična prema konvencionalnim estetskim tretmanima, istraživala je i razvijala svoj pristup masaže lica kroz četiri godine posvećenosti. Njezina metoda uključuje manipulaciju fascijom – tankim slojem vezivnog tkiva ispod kože – kako bi se smanjila napetost, poboljšala cirkulacija krvi i povećalo opuštanje. U konačnici, ovaj proces može pomoći u poboljšanju izgleda kože, smanjenju napetosti mišića i oblikovanju kontura lica.

Mogu li aasaže lica doista pomoći?

U video zapisima koje Anastasia objavljuje, vidimo dramatične promjene – podignute obrve, definisane obraze i zategnuto čelo. Iako je lako biti skeptičan, njene tvrdnje o dramatičnim promjenama nagnale su mnoge da se upitaju: može li masaža lica stvarno donijeti takve rezultate?

Anastasia objašnjava da je ključ u dosljednosti. Nakon godinu dana redovnih masaža, ona sama je primijetila trajne rezultate, ali ističe da genetika, struktura kostiju i zdravlje kože igraju veliku ulogu. Značajna poboljšanja, poput boljeg oblika vilice i smanjenja asimetrije, obično se mogu vidjeti nakon tri mjeseca, dok su dublje promjene poput smanjenja bora često sporije.

Skeptici i stručnjaci

Masaža lica nije bez svojih kritičara. Neki stručnjaci za masažu i dermatolozi tvrde da manipulacija fascijom ne može promijeniti strukturu kostiju ili značajno zategnuti kožu. Prema njima, masaža može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju napetosti mišića, što može rezultirati privremenim poboljšanjima u konturama lica, ali ne može zamijeniti estetske zahvate poput botoksa ili filera.

Također, stručnjaci ističu da je učinkovitost masaže lica različita ovisno o dobi. Za mlađe osobe masaža može biti dovoljna za održavanje mladolikosti, dok starijima može biti potrebna kombinacija masaže s drugim tretmanima kao što su laseri ili polinukleotidi za postizanje najboljih rezultata.

Anastasia i njena filozofija

Anastasia nije protiv botoksa ili filera, ali naglašava da njena metoda nudi besplatnu alternativu koja ne zahtijeva skupe zahvate. Prema njenom mišljenju, masaža lica može pomoći ženama da postignu poboljšanja u izgledu lica s minimalnim troškovima i uz samo nekoliko minuta dnevno posvećenih njezi.