U Cazinu

Mektub – Zapis iz cvjetnog vrta: Nova modna kolekcija Adnan-a Hajrulahović Haad

Autor: Žene.ba
Foto: Elma Ponjević, Džejlan Kišmetović

U predivnom ambijentu gradskog trga Cazina, u ponedjeljak, 5. augusta, održana je samostalna revija pod nazivom „Mektub – Zapis iz cvjetnog vrta“, koja predstavlja novu kolekciju poznatog dizajnera Adnana Hajrulahovića Haada. Pokrovitelj ove značajne modne revije bio je Grad Cazin, a revija je svrstana u program manifestacije „Lito moje medeno“.

Topla augustovska noć, mladost Cazina koja je ponosno iznijela reviju, te publika koja je s osmijehom i aplauzom pratila svaki trenutak, učinili su da ova modna bajka zasja punim sjajem. Cazin je na trenutak postao centar modnog svijeta, odišuči glamurom i kreativnošću.

Kolekcija „Mektub – Zapis iz cvjetnog vrta“ namijenjena je mladima i odiše živim bojama te slobodnom formom, koja se kreće između sportskog stila i zabave. Motivima cvijeća i ljeta, ova kolekcija inspirisana je ljepotama Bosne i Hercegovine. Evlija Čelebija je nekada davno pisao da je Cazin „cvijetni vrt“, a Haad je danas, upravo iz Cazina, lansirao ovu modnu bajku.

Kao modele, Haad je angažovao djevojke i mladiće iz Cazina, s kojima je stvorio vrhunsku reviju. Gradski trg u Cazinu bio je ukrašen u skladu sa stilom revije, pokazujući se kao idealno mjesto za ovakav modni događaj. Veliki broj prisutnih gledaoca nije krio oduševljenje revijom, koja je ostavila snažan utisak.

Uprkos izazovima s kojima se susreće modna industrija, Haadova strast prema dizajnu i inovacijama donosi svježinu i inspiraciju u svijet mode. Njegova spoosobnost da prepozna i uključi lokalne resurse i talente, poput modela iz Cazina, dodatno jača povezanost lokalne zajednice i modnog svijeta.

Adnan Hajrulahović Haad istakao je značaj revija u modnoj industriji: „Nove tehnologije donose nove mogućnosti i koristim ih u tehnološkom smislu produkcije mode, ali smatram da ne možete biti dizajner bez revije. Internet i druge forme prezentacije ne mogu pružiti povratnu informaciju dizajneru. Jednostavno je napraviti nekoliko odjevnih modela ili mini kolekciju, ali bez revije to je samo instant forma iza koje se danas mnogi kriju. Volim revije. Rado ih organizujem i volim se družiti sa svojom publikom, bilo to u Sarajevu, Londonu ili Cazinu. Ulažem sebe do maksimuma i radim sve što najbolje znam. Tako sam naučen.“

„Kolekcija je nastala u maju kao format promocije kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine u Londonu gdje sam predstavljao našu domovinu. A onda je ista dorađena i dopunjena u kolekciju 'Mektub – Zapis iz cvjetnog vrta" kakva je i prezentovana u Cazinu.“

„Mektub je dokaz da i Cazin može biti centar modnog svijeta. I jeste. Danas je sve teže okupiti publiku i organizovati bilo kakvu manifestaciju, čak i u glavnom gradu. Zaista sam sretan zbog energije koju nosim, a koju moja publika prepoznaje, prati i podržava. Kolekcija 'Mektub – Zapis iz cvjetnog vrta' je zanimljiva, a već u trenutku revije krenuli su upiti za pojedine modele. Cijela kolekcija biće izložena u mom ateljeu i prodajnom objektu na adresi Brodac 3, pored Vijećnice u Sarajevu, za sve one koji je žele vidjeti i isprobati“, rekao je Haad.

Kolekcija „Mektub – Zapis iz cvjetnog vrta“ će, prema najavama, biti dostupna za sve zainteresirane u Haadovom ateljeu, gdje će posjetitelji moći isprobati odjeću, razgovarati s dizajnerom i dobiti savjete o modnim kombinacijama. Ovaj pristup dodatno osnažuje vezu između dizajnera i publike, omogućavajući svakom posjetiocu da se osjeća dijelom ove modne priče.

Čudo iz B. Gradiške

Tea Kovačević nova kraljica Evrope

Korisni savjeti

Jeste li već organizovali ormar za jesen?