Ekološka osviještenost u modi

Ovaj brend stvara torbe od veganske kože dobijene iz kaktusa

Autor: Žene.ba
Ovaj brend stvara torbe od veganske kože dobijene iz kaktusa
Foto: The Grandfather Project

Brendovi posvećeni održivosti sve češće istražuju alternative za proizvodnju kože koje manje opterećuju okoliš. Njihov cilj je smanjiti štetu po okoliš te osigurati da nijedna životinja ne bude žrtvovana radi proizvodnje modnih predmeta. Umjesto tradicionalne kože, sve više se koristi veganska zamjena koja pruža sličnu kvalitetu i estetiku, bez negativnih uticaja na životinje ili okoliš.

Stella McCartney nije jedini brend koji koristi inovativne materijale poput Mylo, veganske verzije kože dobivene od mycelium gljiva. Nedavno još jedan zanimljiv brend se pridružio održivom pokretu u modnoj industriji. Američki brend The Grandfather Project ističe se svojom torbicom oko struka izrađenom od Desserto imitacije kože. Ova alternativa dobiva se preradom biljke Nopal kaktus iz Zacatecasa, Mexico.

Zahvaljujući napretku u tehnologiji, kaktus koža izgledom i kvalitetom gotovo je identična pravoj koži. Ono što je posebno impresivno jeste da za proizvodnju ove alternative kože treba 16,000 puta manje vode u usporedbi sa životinjskom kožom, dok se istovremeno izbjegava upotreba pesticida. Ovakvi inovativni materijali predstavljaju važan korak prema održivijoj budućnosti mode.

Uz usmjerenost na održivost u proizvodnji, brend The Grandfather Project ističe se i svojim angažmanom u lokalnoj zajednici. Sudjelovanjem lokalnih izrađivača iz Zacatecasa, ne samo da podržavaju tradicionalne obrtničke vještine, već i pridonose lokalnoj privredi. No, njihova predanost održivosti ne zaustavlja se samo na zaštiti okoliša.

Osim što pružaju potporu autohtonim zajednicama u Sacred Valley u Peruu kroz sav profit od prodaje torbica, brend također podržava istraživanje medicinskih svojstava San Pedro kaktusa na Johns Hopkins University. Ovakav holistički pristup pokazuje kako održivost može biti temelj ne samo za ekološku, već i društvenu i naučnu dobrobit.