Često zanemarena destinacija

Albanska rivijera: Neotkrivene plaže koje čekaju da ih istražite

Autor: Žene.ba
Albanska rivijera: Neotkrivene plaže koje čekaju da ih istražite
Foto: Plaža Lukovë

Albanija, često zanemarena kao turističko odredište, skriva spektakularne plaže duž svoje obale na Jadranskom i Jonskom moru. Ova zemlja nudi ne samo idilične plaže i kristalno čisto more, već i bogatu historiju te netaknut prirodni krajolik, sve to po povoljnim cijenama. Ako planirate posjetiti Albaniju, evo pregleda nekoliko nezaboravnih destinacija koje biste trebali uzeti u obzir.

Plaža Ksamil

Ako tražite pješčane plaže, kristalno čisto more, netaknutu prirodu i prekrasan krajolik, onda je plaža Ksamil za vas. U blizini plaže nalaze se i četiri mala otoka do kojih možete plivati, uzeti pedalinu ili ići brodom. More na području Ksamila prepuno je morskog života, što ga čini odličnim za ronjenje. Plaža je prepuna raznih vodenih aktivnosti, beach barova i restorana.

Plaža Dhërmi

Jedna od najpoznatijih albanskih plaža je plaža Dhërmi. To je jedna od najdužih i najnapučenijih plaža na albanskoj rivijeri. Sama plaža je šljunkovita plaža okružena borovom šumom. Budući da je riječ o dugoj plaži, možete birati ako želite biti na glavnom dijelu plaže prepunim ljudi i nekih beach barova ili se želite opustiti u daljnjim plažama gdje je mirnije i tiše. Kad padne noć ti barovi na plaži pretvaraju se u centar noćnog života.

Plaža Borsh

Najveća plaža na albanskoj rivijeri je Borsh. Plaža je duga 7 kilometara, pa je savršena za one koji vole šetati plažom. Okružena je maslinicima i visokim planinskim vrhovima, a unatoč svojoj ljepoti jedna je od najmanje posjećenih plaža u zemlji. More je tirkizno plavo i čisto, što je odlično za kupanje. Plaža nije prenapučena te tako imate puno prostora za odmor i opuštanje.

Plaža Gjipe

Sve je teže i teže pronaći netaknutu plažu na Sredozemnom i Jadranskom moru, ali Gjipe je jedan od tih dragulja. Budući da je skrivena podno kanjona, plaža je dostupna samo pješice tako da ćete morati malo pješačiti, ali vjerujte da se isplati. Savršena je za ljubitelje prirode i pružit će vam jedan od najboljih pogleda na albansku obalu. Plaža ima sitno šljunčano kamenje i kristalno čisto more, a na plaži možete unajmiti kajak ili čak kampovati!

Plaža Lukovë

Poznata je i kao plaža Shpella, Lukovë je jedna od najpoznatijih plaža na albanskoj rivijeri. Ova plaža učinit će da se osjećate kao da ste našli svoj mali komad raja. Vrlo je popularna plaža među mještanima i turistima, tako da možete očekivati povremene gužve u ljetnim mjesecima. Na plaži možete unajmiti brod ili kajak, a tu je i restoran u slučaju da ogladnite.

Plaža Palasë

Kad prođete kroz prolaz Llogura, prvo što ćete vidjeti je plaža Palasë. Na plaži ćete pronaći kombinaciju bijelog pijeska, stijena i kristalno čistog mora. Plaža Palasë također je odličan izbor za porodice zbog pješčanih dijelova na kojima se djeca mogu igrati i plitke vode gdje mogu se mogu bezbružno brčkati u moru. Na plaži se nalazi i nekoliko barova na plaži i restorana, uključujući i kamp.