Simboli prirodne ljepote

Evropski nacionalni parkovi koji su manje poznati, ali zaslužuju našu pažnju

Autor: Žene.ba
Evropski nacionalni parkovi koji su manje poznati, ali zaslužuju našu  pažnju
Foto: X

Često su europski nacionalni parkovi domaćini nevjerovatnih prirodnih čuda koja, nažalost, nisu dovoljno poznata i cijenjena. Dok su neki od njih već postali simboli ekološke važnosti i ljepote, postoji niz onih koji čekaju da budu otkriveni.

Često se ističu najpoznatiji parkovi poput Saxon-a, Dolomita Bellunesa i Sooma, koji su zaista vrijedni priznanja. Međutim, ti dobro poznati parkovi često zasjenjuju manje poznate, ali jednako šarmantne prirodne dragulje.

Pembrokeshire Coast, Wales

Nacionalni park Pembrokeshire smješten je duž obale Pembrokeshirea u zapadnom Walesu, a osnovan je 1952. godine. Jedan je od tri nacionalna parka u Walesu, a jedini je u Ujedinjenom Kraljevstvu koji se većinom sastoji od obalnih krajolika. Pembrokeshire je dom za više plaža s oznakom "Plava zastava" nego bilo koji drugi okrug u zemlji. Samo u 2019. godini, čak 11 plaža dobilo je ovu prestižnu oznaku: Amroth, Newgale, Saundersfoot, Dale, Whitesands, Coppet Hall, Tenby North, Tenby South, Tenby Castle, Poppit Sands i Lydstep.

Nacionalni park Pirin, Bugarska

Nacionalni park Pirin u Bugarskoj nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine od 1983. godine te predstavlja spektakularan uvod u prekrasan krajolik planine Pirin. Park oduzima dah svojim impresivnim vapnenačkim planinskim formacijama, spektakularnim slapovima i gustim crnogoričnim šumama. Prožet prirodnim čarolijama, Nacionalni park Pirin objedinjuje dva prirodna rezervata, Bayuvi Dupki-Dzhindzhiritsa i Yulen, od kojih je prvi uvršten u UNESCO-ov program. Na vrhu Todorka nalazi se popularno skijalište Bansko s mnogobrojnim stazama za ljubitelje skijanja i snowboardinga.

Cévennes, Francuska

Nacionalni park Cévennes u Francuskoj predstavlja jedinstveno iskustvo gdje se priroda i kultura sjedinjuju na nevjerovatan način. Ovaj park, osnovan 1970. godine, smješten je u dijelovima Lozère i Gard te se proteže na 913 četvrtnih kilometara regije Cévennes i Causses. Šume, koje prekrivaju više od polovice parka, obiluju oko 1700 različitih cvjetnica, uključujući divlje narcise, margalije i damske orhideje. Osim što je rezervat biosfere, Nacionalni park Cévennes također očuva ruralni način života u Francuskoj i s ponosom nosi UNESCO-vo priznanje svjetske baštine.

Nacionalni park Picos de Europa, Španija

Nadalje, španjolski Nacionalni park Picos de Europa predstavlja impresivan planinski lanac sa čarobnim kamenim formacijama i bukovim šumama. Sjever Španije obiluje šumama hrasta i bukve koje se šire uz veličanstvene planine, kanjone i valovite travnjake. Ime parka dolazi od tih grandioznih vrhova, dok su smeđi medvjedi i iberski vukovi stanovnici ovog prirodnog bogatstva.

Hohe Tauern, Austrija

Na kraju, spomenimo i austrijski Nacionalni park Hohe Tauern, koji je najstariji i najveći nacionalni park u zemlji. Prostire se kroz tri savezne pokrajine te obuhvata spektakularni krajolik s više od 300 vrhova koji dosežu visine iznad tri hiljade metara. Ledenjaci, visokoplaninski alpski travnjaci i bučni slapovi obilježavaju ovaj park kao dom za oko deset hiljada vrsta divljih životinja. U srži parka priroda ostaje netaknuta, dok se u vanjskim područjima postiže harmonična ravnoteža između prirode i čovjeka, s naglaskom na načelima održivog razvoja.